AVSLAPPET: Magnus Carlsen i det første møtet med Hikaru Nakamura under Shamkir Chess.
AVSLAPPET: Magnus Carlsen i det første møtet med Hikaru Nakamura under Shamkir Chess.

Slik vinner Magnus Carlsen storturneringen i dag

Dersom alt går verdensenerens vei kan han avgjøre Shamkir Chess allerede tirsdag.

Se Magnus Carlsen mot Teimour Radjabov og følg Shamkir Chess på TV 2 Sportskanalen og tv2.no fra kl. 11.30.

Det har ikke vært silkeføre hele veien for Magnus Carlsen under Vugar Gashimovs minneturnering i Sjamkir, Aserbajdsjan.

Til tross for to tap på rad tidligere i turneringen leder den norske verdenseneren turneringen med to partier igjen.

Det gjør han et halvt poeng foran Fabiano Caruana, men dersom alt går nordmannens vei kan han faktisk ha avgjort turneringen før han møter det italienske vidunderbarnet i siste parti på onsdag.

– Bedre spiller enn ham

Det viktigste premisset er at Magnus Carlsen selv vinner sitt parti med svarte brikker mot hjemmehåpet Teimour Radjabov tirsdag.

Radjabov er ratet som nummer 33 i verden, og skal normalt sett være ganske overkommelig for nordmannen. Det hindret likevel ikke aserbajdsjaneren i å slå nordmannen i deres første møte på torsdag.

Det tror ikke Carlsen skjer igjen, til tross for at de tre første partiene i den andre runden har endt identisk med de første møtene med motstanderen.

– Jeg er ikke så vant til å tape, så selv om jeg har tapt noen ganger så er det ikke sikkert at jeg kommer til å se faresignalene om de er der, sa Carlsen til TV 2 etter mandagens remis mot Sergej Karjakin.

– Jeg har regnet meg som en bedre spiller enn Radjabov siden jeg var 16-17 år, men det betyr jo ikke at han ikke er farlig. Hvis jeg spiller på noenlunde normalt nivå, konsentrert og godt foreberedt, så skal det ikke skje igjen. Så får jeg heller spise ordene mine om det skulle bli en ny kollaps.

Vil åpne forsiktig

Carlsen føler seg langt bedre etter en fridag og et par seiere, enn da han tapte for både Radjabov og Fabiano Caruana i forrige uke.

Det at partiet mot Karjakin ble så kort sørget også for at Carlsen sparte energi frem mot det viktige møtet med Radjabov.

– Jeg vil nok ikke gå helt bananas fra start, men han er jo en type som liker å spille forsiktig med hvit, så det blir det nok heller jeg enn han som prøver å skape sjanser, sier Carlsen om kampen.

Dette må også skje

Men skal han vinne tirsdag må flere ting på plass.

Sergej Karjakin (hvite brikker) og Hikaru Nakamura (svarte brikker) må spille remis i sitt parti. Det er ikke urimelig å forvente. Karjakin har spilt uavgjort i alle sine partier i denne turneringen og i totalt 14 partier på rad.

Da er det nok mer som skal til for at Shakhriyar Mamedjarov skal slå turneringstoer Fabiano Caruana med svarte brikker. Mamedjarov ligger sist i turneringen med 2,5 poeng - men det finnes lys i tunnelen.

Det ene partiet han har vunnet var det forrige oppgjøret mot Caruana.

Dersom alt går Magnus Carlsen sin vei kan han stå med 6 poeng, mens både Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura og Sergej Karjakin vil stå med 4,5.

Da kan ingen innhente han på onsdag.

Se Magnus Carlsen mot Teimour Radjabov og følg Shamkir Chess på TV 2 Sportskanalen og tv2.no fra kl. 11.30.