PRØVESMAK: Allerede få timer ut i bryggeprosessen var det mulig å få en liten prøvesmak. Men Ringnes Polaris Porter kommer først for salg til høsten. (Foto: Jon Torstein Hvamstad/TV 2)
PRØVESMAK: Allerede få timer ut i bryggeprosessen var det mulig å få en liten prøvesmak. Men Ringnes Polaris Porter kommer først for salg til høsten. (Foto: Jon Torstein Hvamstad/TV 2)

Steinar og Anders vant konkurranse i ølbrygging:
Får brygge 30.000 liter av sitt eget øl

Porter-ølet til de to stolte hjemmebryggerne skal komme for salg som Ringnes Polaris Porter. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var to spente øl-entusiaster som ankom Ringnes Bryggeri utenfor Oslo grytidlig søndag morgen. 

For da Ringnes og Norbrygg (Norsk hjemmebryggerforening) arrangerte en konkurranse blant landets hjemmebryggere om å lage det beste porter-ølet, var det de to erfarne hjemmebryggerne, Steinar Hamre og Anders Christensen, som trakk det lengste strået i konkurranse med 35 andre. 

Og førstepremien var av den gjeve sorten – å brygge 30.000 liter av sitt eget øl sammen med Ringnes sine mest erfarne øl-bryggere. Søndag startet prosessen som til slutt skal bli Ringnes Polaris Porter.

– Det er helt topp. Fullstendig magisk, sier Christensen når han beskriver hva de to hjemmebryggerne får være med på. 

– Det er veldig morsomt. Hvert gram vi har brukt av ingredienser i vår oppskrift, er et kilo i det vi lager her. Oppskaleringen er nesten ikke til å tro, forteller Hamre. 

Se reportasjen om bryggestarten i videovinduet: 

Tradisjonsrikt øl

Selv om de er hjemmebryggere, har de to karene god peiling på øl. I drøye ti år har de brygget sammen, og har rundt 90 felles brygg på samvittigheten. 

Porter-ølet er en tradisjonsrik øltype. Det er et overgjæret øl som opprinnelig ble laget i London tidlig på 1700-tallet. 

– Det er det opprinnelige mørke ølet på mange måter, og dette er en variant som heter baltisk porter, som er en variant som har blitt brygget rundt Østersjøen, sier Hamre. 

– Vårt øl er veldig fyldig, uten å være for søtt. Og så er det veldig mye aroma av kaffe, sjokolade og karamell, sier Christensen.  

Ekspertise fra utlandet

LEGENDE: Garrett Oliver er sjefsbrygger i Brooklyn Brewery. (Foto: Jon Torstein Hvamstad/TV 2)
LEGENDE: Garrett Oliver er sjefsbrygger i Brooklyn Brewery. (Foto: Jon Torstein Hvamstad/TV 2)

Selv om øl-ekspertisen var meget høy i bryggeriet til Ringnes i helgen, hadde man for anledningen hentet inn ekstra ekspertise fra utlandet. Garrett Oliver er sjefsbrygger i høyt respekterte Brooklyn Brewery. 

 – Jeg har vært på begge sider av dette, så jeg hadde noen ideer om hvordan vi skulle få et øl som er så stor gjennom systemet, forteller han. 

Og den erfarne ølbryggeren følger godt med på hva som foregår på ølfronten i Norge.  

– Nordmennene startet ganske forsiktig og brygget mest øl folk var vant til, for eksempel pilsner. Men det har veldig raskt blitt et kreativt miljø, sier han.  

– Jeg har faktisk flere norske favoritt-øl, sikkert rundt 20 stykker. Nøgne Ø og Ægir gjør det veldig godt selvsagt, men flere andre kommer etter, for eksempel Austmann, et helt nytt bryggeri som umiddelbart lager veldig godt øl. Jeg drakk en meget god brown ale fra dem for noen dager siden, forteller han. 

Gryende ølmiljø 

Øl-interessen i Norge har økt betraktelig de siste årene. En Norstat-undersøkelse fra mars i år viser av fire av ti nordmenn over 18 år drikker spesialøl i tillegg til vanlig pils. Av disse brygger én av ti sin egen øl hjemme.  

Ifølge Christensen og Hamre er ølbryggermiljøet et inkluderende miljø hvor bryggerne deler erfaringer og hjelper hverandre. Og de har gode tips til folk som selv ønsker å starte med ølbrygging. 

– Det beste stedet å starte er på nettsidene til Norsk hjemmebryggerforening, Norbrygg. De har masse god informasjon og et veldig godt forum. Ellers er butikker som selger hjemmebryggerutstyr veldig behjelpelige med å få folk i gang, forteller Christensen.