Gressbrann ute av kontroll i Rogaland

Sivilforsvaret og skogbrannhelikopter bistår i slukningsarbeidet på Edlandsfjellet. DSB ber folk vise brannvett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Flammene er ifølge brannvesenet umulig å slukke med mannskapsmakt, men når det lysner vil skogbrannhelikopteret igjen bistå i slukkingsarbeidet. 

Brannvesenet i Sør-Rogaland rykket ut til en gressbrann på Edlandsfjellet klokken 14.47 søndag ettermiddag. Edlandsfjellet ligger i Gjesdal kommune, et stykke unna tettstedet Ålgård. 

Det er mye vind i området, og brannen sprer seg raskt. Sivilforsvaret og skogbrannhelikopter bistår i kampen mot flammene. Om lag 90 mannskaper deltar i slukkingen.

– I tillegg bistår luftambulansen også i arbeidet. Vi har en brigadesjef om bord i ambulansehelikopteret for å skaffe oversikt over området, sier Gry Solem, informasjonskonsulent i Brannvesenet Sør-Rogaland IKS.

Hun sier brannvesenet prøver å kartlegge om det er mange små branner eller én stor brann. 

Startet av engangsgrill

Gressbrannen startet etter bruk av engangsgrill. Personen som grillet ringte selv til brannvesenet og ga beskjed om hva som hadde hendt.

Solem i brannvesenet sier det brenner både i gress og lyng. Området som brenner er utenfor bebyggelse. Det er vanskelig fremkommelighet i området.

– Førsteprioritet er hele tiden å hindre at brannen sprer seg mot bebyggelse. Vi har til nå klart dette i noen områder, forteller Solem.

Det tilkalte brannhelikopteret hadde akkurat rukket å komme tilbake på Torp etter å ha bistått i slukkingen av en gress- og lyngbrann i Time kommune i Rogaland. Søndag kveld melder brannvesenet at denne brannen har blusset litt opp igjen. De har mannskaper på stedet, og anser ikke situasjonen der som dramatisk.

Vind i alle retninger

Magnar Larsen er i brannområdet ved Edlandsfjellet. Han forteller til TV 2 søndag kveld at lokale bønder stiller opp med møkkaspredere og traktorer for å hjelpe til i kampen mot flammene.

– De er i hovedsak i beredkspa langs veien i tilfelle flammene skal nærme seg bebyggelse. Noen kjører også litt inn i området.

Larsen sier at det blåser voldsomt, og vinden snur stadig retning. Han fikk lov av politiet til å gå et lite stykke inn i brannområdet for å ta bilder. 

– Brannen sprer seg i alle retninger. Først tar flammene tak på en kant, og så snur vinden og flammene tar tak på en annen side. Det brenner i et ganske stort område nå.

– Vær veldig forsiktig

Myndighetene ber nå folk innstendig om å være forsiktig med engangsgriller, sigarettsneiper og annen ild sør i landet.

HELIKOPTER: Skogbrannhelikopter bistår i slukningsarbeidet. FOTO: Brannvesenet Sør-Rogaland IKS
HELIKOPTER: Skogbrannhelikopter bistår i slukningsarbeidet. FOTO: Brannvesenet Sør-Rogaland IKS

– Det er stor skogbrannfare særlig i et belte langs kysten i hele Sør-Norge til og med Trøndelag, advarer Hans Kristian Madsen, avdelingsleder i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap til NTB.

– Folk må være veldig forsiktig. Vi forventer at de følger de anvisninger og pålegg som det lokale brannvesenet gir. Selv en sigarettstump er nok til å utløse en brann, påpeker han.

En engangsgrill plassert på tørt gress er også en dårlig idé.

– Det kan få store konsekvenser. En liten uskyldig sak kan fort ende opp med at hus og hjem kan gå tapt, sier han og minner om brannene i vinter, blant annet i Flatanger, hvor 55 bygninger gikk tapt.

Brannfaren vil fortsette inntil Sør-Norge får seg en skikkelig rotbløyte. 

Flere branner

Brannvesenet i Rogaland måtte søndag ettermiddag også kjempe mot en skogbrann sør for Eidsvannet i Lund kommune. 

Klokken 19.25 melder de at denne brannen er under kontroll.

Søndag ettermiddag ble det meldt om at en skogbrann var ute av kontroll ved Skjeberg i Sarpsborg kommune. Like før klokken 18.30 melder Leif Høyland, operatør ved Alarmsentralen Brann Øst at brannvesenet har kontroll.

(NTB/TV 2)