I TRØBBEL: Donald Sterling har utvilsomt hatt bedre dager. Foto: AP Photo/Mark J. Terrill.
I TRØBBEL: Donald Sterling har utvilsomt hatt bedre dager. Foto: AP Photo/Mark J. Terrill.

– Ikke ta med Magic Johnson og andre afroamerikanere på mine kamper

Eier av NBA-lag etterforskes for rasisme.

En stor rasismesak skjemmer amerikansk idrett og preger nyhetsbildet i USA denne helgen.

Natt til søndag kunne CNN nemlig melde at den amerikanske basketballigaen (NBA) skal etterforske Los Angeles Clippers-eier Donald Sterling for rasismeanklager i kjølvannet av kommentarer han skal ha kommet med tidligere denne måneden.

Det er nettstedet TMZ som lørdag offentliggjorde lydopptaket som danner grunnlaget for etterforskningen. Her skal Sterling komme med flere rasistiske bemerkninger i en krangel med kjæresten V. Stiviano - som selv er delvis afroamerikansk.

– Ikke ta med Magic Johnson
I opptaket kan man høre en Sterling som er mildt sagt frustrert over hvordan kjæresten omgås afroamerikanere.

– Det plager meg at du kringkaster at du er assosiert med svarte folk. Må du gjøre det? Du kan sove med de, ta de med hjem og gjøre hva du vil. Jeg ber bare om at du ikke promoterer det og tar de med på mine kamper, er han sitert på.

OPPRØRT: Earvin «Magic» Johnson, som tilbrakte hele sin karriere i LA Lakers, regnes som en av de største basketballspillerne i nyere tid. Foto: AFP PHOTO/Jewel Samad.
OPPRØRT: Earvin «Magic» Johnson, som tilbrakte hele sin karriere i LA Lakers, regnes som en av de største basketballspillerne i nyere tid. Foto: AFP PHOTO/Jewel Samad.

Og verre skulle det bli.

– Jeg sier bare at du ikke trenger å ha bilder av deg selv gående med svarte folk på dine elendige, jævla Instagram-bilder. Du kan beundre Magic Johnson, ta ham med hit og ha sex med ham. Men ikke ta ham med på mine kamper!

— Ville ikke ha spilt for ham
Naturligvis falt ikke disse kommentarene bare i god jord.

NBA har altså valgt å starte en etterforskning, og flere profiler i basketmiljøet har valgt å si hva de mener om saken.

Blant de er Earvin «Magic» Johnsen selv.

— TMZ rapporterer at Clippers-eier Donald Sterling ikke vil ha meg eller andre afroamerikanere på Clippers-kampene. Jeg kommer aldri til å gå på en Clippers-kamp igjen så lenge Sterling er eieren, skriver han på mikrobloggetjenesten Twitter.

Kobe Bryant, som spiller for byrival Lakers, legger ingenting imellom.

– Det er utrolig dumt, men en realitet, at vi har folk i denne verden som står for en slik ignoranse. Jeg ville ikke ha spilt for ham, sier Bryant til ESPN.

Chris Paul, en av Clippers' aller største profiler, er afroamerikansk, og var heller ikke videre fornøyd med sin eier.

– Dette er en veldig alvorlig sak som vi vil takle offensivt. Vi har bedt ordføreren i Sacramento (California) om å bestemme hva vi skal gjøre videre, sier Paul på vegner av spillerforeningen (NBPA), en forening han også er president for.

Ordføreren i Sacramento, Kevin Johnson, er en tidligere storspiller, og jobber også midlertidig for NBPA.

Tviler på ektheten
Clippers har på samme måte som NBA startet en egen etterforskning, men lagets president er ikke sikker på om lydopptaket er til å stole på.

– Vi har hørt opptaket, men vi er ikke sikre på om det er legitimt eller om det har blitt endret. Det vi vet er at kvinnen, som vi tror har gitt dette klippet til TMZ, er saksøkt i et søksmål som Sterling-familien har tatt ut mot henne for å underslå 1,8 millioner dollar. Hun har også sagt til Sterling at hun var ute etter hevn, sier Clippers-president Andy Roeser.