Arne ble vitne til svanenes brutale kamp

Det gikk hardt for seg da to svaner i Kristiansand skulle vise hvem som var kongen på vannet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arne Håland fra Kristiansand skulle bare teste om robåten hans var sjødyktig for sommeren. Plutselig havnet han midt oppi et voldsomt basketak.

– Like i nærheten oppdaget jeg en slåsskamp mellom to svaner. De slo hverandre, og den ene prøvde å sitte oppå den andre. Rundt dem svømte en hunnsvane i fred og ro. Da bare måtte jeg ta frem mobilen og filme, forteller han.

Selv om svanene var svært brutale med hverandre, sier Håland at han aldri vurderte å gripe inn.

– Nei, jeg tenkte at dette er dyr og slik er naturens gang. Det er slik de gjør opp seg imellom.

Første gang

Sørlendingen sier han ofte ser svaner i området, men aldri før har han opplevd at fuglene har opptrådt på denne måten.

– Jeg har flere ganger sett at de jager hverandre vekk, men dette var noe nytt. Jeg ble litt overrasket over at de kan være så brutale med hverandre.

Mens Håland kun valgte å observere slåsskampen, valgte noen andre i nærheten å gripe inn for å forsøke å få en slutt på bråket.

– Det stod en dame på land, og hun ba noen gutter i en båt om å kjøre mellom de to kampsvanene. Selv mener jeg de burde latt være, men akkurat der og da fikk jeg ikke påvirket situasjonen, forteller Håland.

– Kan drepe hverandre

Ornitolog Alv Ottar Folkestad er ikke overrasket over svanenes brutale oppførsel.

– De er svært territorielle fugler. Svanene er kompromissløse når de slåss. Her gjelder det å vise hvem som er den sterkeste, forteller Folkestad.

Han sier det ikke er uvanlig at kampene ender med at den ene utfordreren dør.

– De har en voldsom kraft i vingeknokene, så av og til kan de slå hverandre i hjel. Omsider vil nok den ene trekke seg. Taperen risikerer da å være så svak og skadet at vinnersvanen setter seg oppå ham og rett og slett drukner ham.

Folkestad advarer mennesker mot å gå for nær eller utfordre svaner i slike situasjoner.

Endte godt

Dette basketaket endte derimot godt. Lørdag kveld forteller Arne Håland at han ser alle tre svanene i nærheten av huset sitt.

– Det er egentlig litt merkelig, for det virker som taperen er den som sitter på land ilag med hunnsvanen nå. Den andre ligger ute på vannet, sier han.

Han legger til at han ikke er helt sikker, for som tidligere på dagen velger han å observere svanene fra avstand.