INTET MØTE: Dalai Lama kommer til Norge i mai, men ingen i den norske regjeringen kommer til å møte fredsprisvinneren.  Foto: AFP PHOTO
INTET MØTE: Dalai Lama kommer til Norge i mai, men ingen i den norske regjeringen kommer til å møte fredsprisvinneren.  Foto: AFP PHOTO

NUPI-forsker slakter regjeringens Lama-håndtering

Regjeringens håndtering av Dalai Lama-besøket er «moralsk svakt og realpolitisk kortsiktig», mener seniorforsker Henrik Thune ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det kan ikke framstå slik at Kina dikterer Norge. Ingen får respekt av slikt – ikke omverdenen, ikke oss selv, og neppe kineserne heller, sier Thune til Aftenposten.

Thune skjønner godt hvorfor tibetanernes åndelige leder Dalai Lamas besøk til Norge neste måned har blitt et dilemma for regjeringen.

– Statsminister Erna Solberg (H) kom inn med et erklært ønske om, og et nytt potensial for å bedre forholdet til Beijing. Det ville vært en politisk seier. Et møte med Dalai Lama ville ødelegge dette og plassere Solberg-regjeringen i samme båt som Stoltenberg-regjeringen, sier Thune.

Etter at Nobelkomiteen ga fredsprisen til den kinesiske regimekritikeren Liu Xiaobo i 2010, har forholdet mellom Norge og Kina vært svært dårlig. Dette har imidlertid hatt en politisk og diplomatisk kostnad, ikke økonomisk, mener Thune. Det viser også tall som Statistisk sentralbyrå (SSB) la fram tidligere denne uken: Tallene viste at Norges handel med Kina nå er høyere enn den var i 2010.

Ja eller nei til å hilse på Dalai Lama er et utenrikspolitisk linjevalg, mener Thune. (©NTB)