13 TATT: 13 observatører fra OSSE skal være tatt til fange av prorussiske opprørere i Slavjansk fredag. AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV
13 TATT: 13 observatører fra OSSE skal være tatt til fange av prorussiske opprørere i Slavjansk fredag. AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV

Svenske og danske tatt av opprørere i Ukraina

Én svenske og én danske er blant OSSE-observatørene som er tatt til fange i Slavjansk i Ukraina. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Opprørere stanset fredag bussen til observatørene fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), og de holdes nå i en bygning i byen, som kontrolleres av prorussiske separatister.

Flere nasjonaliteter

– Forhandlinger pågår for at de skal slippe fri, heter det i en uttalelse fra ukrainske myndigheter.

Tidligere på dagen opplyste det tyske forsvarsdepartementet at det ikke hadde klart å få kontakt med observatørene.

Observatørgruppen fra OSSE består av tre tyske militære, en tysk tolk og militære observatører fra Tsjekkia, Polen, Sverige og Danmark, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Utenriksminister i Sverige, Carl Bildt uttrykker bekymring over situasjonen. 

– Veldig opprørt over at OSSE-inspektører er bortført øst i Ukraina, deriblant en svensk. De må slippes fri umiddelbar, skriver Bildt på Twitter. 

Får ikke kontakt

Svenske myndigheter forsøker å få informasjon om situasjonen. 

– Vi holder på å varsle hans pårørende. Vi vet ikke hva som har skjedd. Vi kan ikke få kontakt med ham, sier Mikael Abrahamsson i det svenske forsvarets informasjonsstab. 

Det ukrainske innenriksdepartementet opplyser på sin side at gruppen består av sju utlendinger og fem tjenestemenn i det ukrainske militære.

TV 2 / NTB