SELVSKREVEN: Verdenscupvinner Martin Johnsrud Sundby (til venstre, med sønnen på armen) er selvsagt tatt. Det er også Simen Sveen (til høyre). Foto: Kristoffer Øverli Andersen / NTB scanpix
SELVSKREVEN: Verdenscupvinner Martin Johnsrud Sundby (til venstre, med sønnen på armen) er selvsagt tatt. Det er også Simen Sveen (til høyre). Foto: Kristoffer Øverli Andersen / NTB scanpix

Disse er tatt ut på langrennslandslagene kommende sesong

– Vi ønsker å signalisere en retning mot neste OL.

Lagene ble offentliggjort i kveld i forbindelse med Skarverennet på Geilo. Det er fire utøvere på landslaget for funksjonshemmede, mens det er totalt 25 utøvere på de tre seniorlagene i langrenn. Det er 11 utøvere på elitelaget for kvinner, åtte på mennenes allroundlag, og seks utøvere på mennenes sprintlandslag.

Pål Golberg skifter fra sprintlandslaget til allroundlandslaget, mens Finn Hågen Krogh går motsatt vei. Simen Østensen gjør comeback på allroundlandslaget, mens Chris Jespersen for første gang kommer inn på et elitelandslag.

– Det er veldig moro å være tilbake på landslaget. Det har vært tre år på privatlag for meg, så jeg gleder meg til å se hvordan dette skal gå til vinteren. Jeg hadde et veldig godt opplegg i Team Centric, men det er jo klart at her på landslaget har du verdens beste skiløper og et par andre som også er fryktelig gode. Jeg håper at å kunne trene med dem kan løfte meg enda et hakk nærmere toppen, sier Østensen til TV 2.

Går for VM-medalje

Han følte seg forbigått ved ikke å få gått Tour de Ski eller OL forrige sesong.

– Jeg skulle veldig gjerne gått både Tour de Ski og OL i fjor, men det har jeg lagt bak meg nå. Denne sesongen går jeg forhåpentligvis så fort at det ikke blir noen diskusjon i det hele tatt. Målet for denne sesongen er jo selvfølgelig å være med å kjempe om medalje i VM i Falun, sier han. 

Simen Andreas Sveen og Didrik Tønseth er nye fjes på allroundlandslaget, og Sondre Turvoll Fossli er det samme på sprintlandslaget.

– En retning mot neste OL
Kathrine Harsem og Martine Ek Hagen får sjansen på kvinnenes elitelag.

– Vi ønsker å signalisere en retning mot neste OL, og planlegger for det. Dette er ikke et generasjonsskifte, men vi har en ung profil på de ulike lagene. Sesongopplegget blir bygget på det samme som tidligere, men med færre døgn høyden enn før. Vi får også opp nye løpere på lag i egne rekker, både fra rekrutteringslandslaget, regionlag og private team. Dette er en fin bekreftelse på at systemet fungerer, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

– Ble skuffet

Vibeke Skofterud, Øystein Pettersen, Petter Eliassen, Niklas Dyrhaug og Tord Asle Gjerdalen går ut av landslagssystemet etter sesongen 2013-2014, mens Petter Northug jr. fortsatt har en avtale med Coop.

Tord Asle Gjerdalen legger ikke skjul på at han helst skulle blitt værende.

–  Jeg ble skuffet, det må jeg si, men det går bra. Nå må jeg finne ut hvordan jeg skal nå toppen når jeg ikke får kjøre motorveien lenger. Nå må jeg kjøre sideveiene, så får jeg finne ut hvilken sidevei som fører til VM-gull i Falun, sier han.. 

Dette er lagene:

Kvinner, elite:
Celine Brun-Lie, Njård
Marit Bjørgen, Rognes IL
Maiken Caspersen Falla, Gjerdrum IL
Martine Ek Hagen, IL BUL
Kathrine Harsem, IL Varden
Astrid Uhrenholdt Jacobsen, IL Heming
Therese Johaug, IL Nansen
M
arthe Kristoffersen, IL Varden
Kristin Størmer Steira, IL Forsøk
Heidi Weng, IL BUL
Ingvild Flugstad Østberg, Gjøvik Skiklubb

Landslagstrenere: Egil Kristiansen og Roar Hjelmset

Menn, allround:
Pål Golberg, Gol IL
Chris Jespersen, IL Korlevoll
Eldar Rønning, Skogn IL
Sjur Røthe, Voss IL
Simen Andreas Sveen, Ring IL
M
artin Johnsrud Sundby, Røa IL
D
idrik Tønseth, Byåsen IL
Simen Østensen, Fossum IF

Landslagstrenere: Trond Nystad og Steinar Mundal

Menn, sprint:
Eirik Brandsdal, Kjelsås IL
Sondre Turvoll Fossli, Hokksund IL
Anders Gløersen, Rustad IL
Ola Vigen Hattestad, Ørje IL
Finn Hågen Krogh, Tverrelvdal IL
Tomas Northug, Strindheim IL 

Landslagstrener: Arild Monsen

Landslaget for funksjonshemmede:
Eirik Bye, Oppegård IL
Mariann V. Marthinsen, Loddefjord IL
Håkon Olsrud, Nordbygda/Løten IL        
Birgit Skarstein, Frol IL

Landslagstrener: Torbjørn Broks Pettersen