BELTEHYLLER: Her har ekspertene i «Redesign» lagd hyller med gamle skinnbelter. Dette er noe som lett kan gjøres hjemme. Foto: Aspect Film
BELTEHYLLER: Her har ekspertene i «Redesign» lagd hyller med gamle skinnbelter. Dette er noe som lett kan gjøres hjemme. Foto: Aspect Film

Slik kan du enkelt lage dine egne hyller

Sett et personlig preg på hjemmet med hyller du har lagd selv. Her er tipsene fra «Redesign»-ekspertene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ekspertene i interiørprogrammet «Redesign» viser at det går an å lage ulike møbler med null kroner i budsjett.

– Det er kun fantasien og kreativiteten det står på - her er det bare å slå seg løs, sier møbelsnekker Mikkel Solbjørg.

Ønsker du å for eksempel gjøre noe nytt med hyllene dine, har ekspertene noen gode tips.

I første program så vi at ekspertene lagde hyller med skinnbelter, og en slags hylleløsning som hang i taket.

Slik lager du «beltehyller»:

- Ta noen gamle belter, skinnstropper eller andre stropper som for eksempel tau.

- Dette finner du i boden, på loftet, gamle loppemarkeder eller Finn. Har du en gammel skinnjakke kan du skjære stykker av den. Remser av gammelt stoff som man fester sammen kan også benyttes. Bare husk at det må tåle litt.

Hylleløsning som henger fra taket. Dekorer med lys, vaser, skulpturer eller andre dekorative eiendeler. Foto: Aspect Film
Hylleløsning som henger fra taket. Dekorer med lys, vaser, skulpturer eller andre dekorative eiendeler. Foto: Aspect Film

- Lag en løkke, skru begge endene fast i veggen slik at det blir en løkke som er like lang. Plasser en plate mellom løkkene. For at platen ikke skal skli kan det være greit å skru platen fast til løkka på undersiden.

- Hvilke skruer du skal bruke kommer an på type vegg, men spiker er uansett ikke å anbefale. Det har lett for å løsne.

Trendy å vise frem

– I prinsippet så kan omtrent alt være materiale til hyller, sier Mikkel.

Hyller kan beskrives som et åpent utstillingsmonter. Ifølge ekspertene er det trendy å vise frem ting du eier, og ikke bare gjemme det bort i skap.

Vis frem de fine bildene, vasene, skulpturene – hva som helst, oppfordrer møbeldesigner Øyvind Wyller.

Her har Mikkel fra «Redesign» lagd sine egen kassehylle, ved hjelp av gamle kasser, maling og ulik tapet som bakgrunn. Foto: Mikkel Solbjørg
Her har Mikkel fra «Redesign» lagd sine egen kassehylle, ved hjelp av gamle kasser, maling og ulik tapet som bakgrunn. Foto: Mikkel Solbjørg

Slik lager du «kassehyller»:

- Finn noen gamle kasser (vinkasser, skuffer og lignende).

- Skru kassene sammen. Kassene kan ha forskjellig dybde, det er smak og behag. De kan stå forskjellige veier også.

- Ha på bakplate, sparkle om det trengs, puss over flatene og sleng på et strøk med maling.

- Heng hyllene på veggen, og lek deg gjerne frem med forskjellig tapet som bakgrunn. Da slipper man å ha synlige skruer. Hvis man allerede har en fin tapet på veggen, kan man droppe bakplatene og la tapeten være bakgrunnen.

Rør og steinplater

Rør kan også brukes til hyller, ved for eksempel å kutte rør i forskjellige størrelser og montere dem sammen i en «klynge».

Ifølge Øyvind er steinplater kult å bruke som hyller, men da må man huske på ordentlig feste eller ikke ha for tykke/tunge plater.

Når du skal male

Hvis du har lyst å piffe opp gamle hyller, er maling det letteste trikset i boka. Husk å bruk ordentlig maling (interiørmaling). Ikke bruk veggmaling på treverk, for det sitter ikke godt nok. Det er lurt å bruke maling med litt glans, og ikke matt, for da er det lettere å tørke av støv.

Ta utgangspunkt i det du liker

Når du har en hylle du har lyst å gjøre noe med, så må du endre det du ikke liker med hyllen. For eksempel hvis du synes platen er et fint materiale, så ta utgangspunkt i den og kvitt deg med det du synes er stygt.

– Hvis man bruker litt tid og er bevisste på hva man liker og ikke liker, kan man ta gode valg. Hvis man har lyst å freshe opp hjemme, så ikke bare gå ut og handle inn absolutt alt med en gang ut fra en katalog. Bruk tid og planlegg, avslutter Øyvind.

«Redesign» ser du på TV 2 Bliss søndager kl. 20.00.