TRENGTE EN HVILEDAG: Etter tapet for Teimour Radjabov sa Magnus Carlsen at han manglet energi.
TRENGTE EN HVILEDAG: Etter tapet for Teimour Radjabov sa Magnus Carlsen at han manglet energi.

Lahlum: – Magnus er nok passe forbannet nå

Hans Olav Lahlum og Magnus Carlsens søster, Ellen, tror begge at en hviledag vil gjøre verdensmesteren godt etter to strake tap.

For første gang på nesten tre og et halvt år tapte Magnus Carlsen to sjakkpartier på rad. Etter det overraskende tapet for Teimour Radjabov, fortalte nordmannen at han trengte en hviledag.

Tapene kommer etter at å ha startet Shamkir Chess med to seiere og en remis.

– Han var kanskje litt uforsiktig eller slurvete i det første partiet, og i det andre partiet feiltolket han stillingen virket det som - at han trodde det han gjorde var bra, sier Carlsens søster, Ellen, til TV 2.

Se Shamkir Chess 2014 på TV 2 Sportskanalen eller TV 2 Sumo lørdag fra kl. 11.30.

Upassende spilleskjema

Hun skal være gjest under TV 2s sjakksendinger i helgen. Med seg som ekspert får hun Hans Olav Lahlum, som understreker at nivået i denne turneringen er høyt.

Se og følg Magnus Carlsen i Shamkir Chess 2014 i vårt livesenter.

– Han hadde ikke tapt et parti på lenge, og så taper han plutselig to på rad, og det har ikke skjedd så lenge jeg kan huske. Jeg sa før turneringen at alle kan slå Magnus, og nå har to av fem gjort det. Disse spillerne holder et høyt nivå, sier han til TV 2.

Han tror spilleskjemaet kan ha noe med saken å gjøre.

Les også: TV 2 sender superturneringen Norway Chess fra 2. til 13. juni

– Denne turneringen har lite hviledager. Det vanlige er at man spiller to-tre runder, og så har man en hviledag. Det er det Magnus er vant til, mens her har det vært fem partier på fem dager. Det kan være at spilleskjemaet ikke passer han, og at det er grunnen til at han får en reaksjon på dag fire og fem, fortsetter han. 

Tror Carlsen slår tilbake

Begge tror nå at en hviledag vil gjøre verdensmesteren godt før turneringen fortsetter lørdag. 

– Magnus misliker sterkt å tape og er nok passe forbannet nå. Han er flink til å komme tilbake etter tap, og ikke la det ødelegge en turnering, sier Lahlum, og får støtte av Ellen Carlsen.

– Vanligvis blir han enda mer sugen på å komme tilbake. Jeg regner med han gjør som han alltid gjør, at han slår til med noen seirer. Det er jo veldig sjelden at han taper, og det er jo fordi han er den beste, sier hun.

– Det blir spennende å se hvordan turneringen blir videre. Det er en veldig åpen situasjon. Når Magnus får en fridag i dag, så får han den tiden han trenger til å nullstille seg og komme tilbake, legger Lahlum til. 

Vil ha sjakk-VM til Oslo

Carlsen skal allerede senere i år møte mannen han slo i VM, Vishwanathan Anand, til ny kamp ettersom Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) vil avholde VM-kampene i partallsår.

Fredag melder Kampanje at aktører i kommunikasjonsbransjen arbeider for å få returoppgjøret til Oslo eller et annet norsk sted. 

– Det jobber vi hardt for. Vi vet litt mer i begynnelsen av neste uke. Det er store summer som skal til, og ikke noe er sikkert før det er sikkert, sier president i Norges Sjakkforbund, Jøran Aulin-Jansson, til Kampanje.

Fristen for å melde seg som søker er 30. april, og foreløpig har ingen byer meldt seg som arrangør.