Kerry: – Vi står klare til å handle dersom Russland fortsetter

USAs utenriksminister, John Kerry, mener situasjonen med de prorussiske separatistene i Ukraina er «helt absurd».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USA ber Russland komme på banen å holde sin del Genéve-avtalen. Kerry kaller det «helt absurd» at Russland hevder opprørsstyrkene på plass i flere ukrainske byer ikke er russiske soldater. 

Torsdag innledet Russland en ny militærøvelse ved grensen til Ukraina. Ifølge NATO står nå 40.000 russiske soldater klare der.

Reaksjonene lot ikke vente på seg og fungerende president i Ukraina, Oleksandr Turtsjynov, uttalte at ukrainske myndigheter krever at Russland slutter med trusler og provokasjoner.

Natt til fredag, norsk tid, holdt USAs utenriksminister en tale om situasjonen i Ukraina. Kerry mener kun én part jobber for å løse den spente situasjonen.

– Hvis Russland fortsetter i denne retningen, gjør de ikke bare en stor tabbe, men også en veldig dyr tabbe, sa Kerry og truer Russland med nye økonomiske sanksjoner. 

USAs utenriksminister nevner også at USA og EU står klare til å gripe inn dersom Russland ikke endrer kurs snarlig. 

– Farlig destabilisering

USAs forsvarsminister Chuck Hagel er bekymret over rapportene om russisk militæraktivitet langs grensa mot Ukraina.

– Dette er farlig destabilisering og det er svært provoserende. Dette er ikke nedtrapping, det er faktisk en opptrapping, sier Hagel.

Under et besøk i Mexico torsdag opplyste Hagel at han håper å kunne diskutere den spente situasjonen i en telefonsamtale med sin russiske kollega Sergej Sjoigu.

– De gjør det nå stadig vanskeligere å finne en diplomatisk og fredelig løsning, sier Hagel.

Han viser til avtalen Russland og Ukraina inngikk i Genève i forrige uke, der begge land forpliktet seg til å redusere spenningen.

– Dette går nå i stikk motsatt retning av det russerne undertegnet på, og avtalen som ble inngått forrige torsdag, sier han. 

– I ferd med å komme ut av kontroll

 FNs generalsekretær Ban Ki-moon frykter at krisen i Ukraina er i ferd med å komme ut av kontroll, og han oppfordrer alle parter til å besinne seg.

– Generalsekretæren er dypt bekymret over volden i det østlige Ukraina, som har kostet menneskeliv, ytterligere ustabilitet, og som bidrar til et klima med frykt og engstelse, heter det i en uttalelse fra Bans kontor torsdag.

– Siden mye står på spill, er generalsekretæren bekymret for at situasjonen fort kan komme ut av kontroll. Det kan få konsekvenser som ingen kan forutse, heter det videre.

Ban understreker at militære aksjoner for en hver pris må unngås, og han oppfordrer alle parter i konflikten til å umiddelbart å avstå fra vold og unødige provokasjoner.

Uttalelsen fra Ban kommer samme dag som det ukrainske militæret gikk til aksjon mot byen Slavjansk, som kontrolleres av prorussiske separatister. Om lag fem personer ble drept før de ukrainske regjeringssoldatene trakk seg tilbake igjen.

 

(TV 2/NTB/AFP)