Ny russisk militærøvelse ved Ukrainas grense

Russland har innledet en ny stor militærøvelse like ved grensen til Ukraina. Øvelsen er svar på den ukrainske militæraksjonen, sier den russiske forsvarsministeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov krever at Russland trekker sine styrker bort fra grensen mot Ukraina og slutter med «trusler og utpressing».

– Vi krever at Russland holder opp med å blande seg inn i Ukrainas indre anliggende og stanser sine permanente trusler og utpressing av oss, sa Turtsjynov i en tale rett etter at Russland innledet en ny omfattende militærøvelse langs grensen mot Ukraina.

Russerne svarer

Russland har flyttet mange soldater til grenseområdene den siste tiden, og ifølge NATO står nå 40.000 russiske soldater klare der. Turtsjynov krever at Russland må trekke soldatene tilbake fra grensen.

– Vi gir ikke etter for trusler fra terroristene og vil fortsette å ta nødvendige grep for å beskytte våre borgeres liv, sa han videre.

Den russiske forsvarsministeren Sergej Sjoigu sier militærøvelsen er et svar på den ukrainske militæraksjonen mot prorussiske separatister i byen Slavjansk torsdag. 

Militærøvelsen ble innledet torsdag, bare få timer etter at ukrainske styrker rykket inn i den opprørskontrollerte byen Slavjansk. De ukrainske regjeringssoldatene trakk seg senere tilbake. 

Ukrainske styrker gikk inn i byen etter at prorussiske væpnede menn satte opp veisperringer og okkuperte en rekke offentlige bygninger i byen. 

Fly og bakkestyrker

– Russland er tvunget til å reagere mot Ukrainas militærmaskin og NATO-øvelsene i Øst-Europa, sier Russlands forsvarsminister Sergej Sjoigu ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Den russiske forsvarsministeren opplyste at landet allerede har titusener av soldater stasjonert i områder langs grensen til Ukraina og at den nye øvelsen vil involvere bakkestyrker i sør og vest samt at luftstyrker vil patruljere grensen.

– Hvis denne militærmaskinen ikke stoppes, vil den føre til enda flere døde og sårede. Planlagte NATO-øvelser i Polen og Baltikum bidrar ikke til å normalisere situasjonen omkring Ukraina, sier Sjoigu.

Russlands president Vladimir Putin advarte tidlig torsdag om at Ukrainas bruk av militærstyrker mot egen befolkning øst i landet vil få konsekvenser.

NATOs generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, sa 10. april at russerne hadde nærmere 40.000 kampklare soldater langs den ukrainske grensen.

Varsler nye sanksjoner

USAs president Barak Obama beskyldte Russland for å ikke leve opp til sine forpliktelser og advarte samtidig om en ny runde med økonomiske sanksjoner, på en pressekonferanse i Tokyo tirsdag. 

Les forpliktelsene Obama refererte til i pressekonferansen her (ekstern lenke).

(TV 2/NTB/AP)