BLIR HAN VANNBÆRER? Edvald Boasson Hagen er tatt ut i Skys Giro-tropp, men kjøres det for ham i spurtene? Ben Swift (til høyre) har også en solid spurt. På bildet feirer han etappeseier . Bildet er tatt etter at han syklet inn til 21.plass i  Paris-Roubaix. Foto: Daniel Sannum Lauten / NTB scanpix
BLIR HAN VANNBÆRER? Edvald Boasson Hagen er tatt ut i Skys Giro-tropp, men kjøres det for ham i spurtene? Ben Swift (til høyre) har også en solid spurt. På bildet feirer han etappeseier . Bildet er tatt etter at han syklet inn til 21.plass i  Paris-Roubaix. Foto: Daniel Sannum Lauten / NTB scanpix

Frykter denne mannen sørger for at Edvald blir opptrekker i Giroen

Edvald Boasson Hagen er tatt ut til Giro d'Italia, men han er ikke eneste Sky-rytter med krutt i pedalen.

Sky offentliggjorde sitt Giro-lag torsdag, og Edvald Boasson Hagen er som ventet tatt ut.

Dario Cataldo, Philip Deignan, Bernhard Eisel, Sebastian Henao, Pete Kennaugh, Salvatore Puccio, Kanstantsin Siutsou og Ben Swift er også med der.

Rittet starter i Belfast 9. mai. Siste etappe går 1. juni i Trieste.

– Det er gøy at han skal kjøre Giroen, han har ytret ønske om å sykle den selv. Kanskje litt overraskende tenker mange, for vi vet det suger en god del krefter på kjøre Italia rundt. Vil han da komme i form til Tour de France og være aktuell for Tour-laget? Det er det store spørsmålet, sier TV 2-ekspert Mads Kaggestad.

– Han trenger resultater

Han mener det viktigste for Edvald nå er resultater i Giroen, ettersom hans kontrakt med Sky går ut etter sesongen og han trenger gode kort på hånden når han skal forhandle om en ny kontrakt - enten det er med sin nåværende arbeidsgiver eller et nytt lag. 

–  Han trenger resultater og world tour-poeng, det er med på å høyne prisen når han skal forhandle. Det fleste signerer allerede i juli, og selv om han ble nummer tre i Omloop Het Nieuwsblad har ikke Edvald hatt den helt store klassikersesongen. Han trenger å vise seg frem som en vinner igjen, påpeker Kaggestad. 

Derfor er resultater i Italia kanskje enda viktigere enn Tour-deltakelse for Edvald.

– Han har vel uttalt at han har lyst, men har han suksess i Giroen og har fått sin dose, så tenker jeg at han ser for seg alternative opplegg, sier Kaggestad, som i likhet med nordmenn flest aller helst ville sett Boasson Hagen i Tour de France. 

– Vi vil jo gjerne ha han med i Tour de France, og kan han komme ut av Giroen med god form og sportslig suksess, og få hentet seg inn og restituert seg, så kan han også få gjort en god jobb som hjelperytter. Men jeg stiller spørsmål ved kombinasjonen av Giro d'Italia og Tour de France, sier han, og forklarer:

– Kjører man Italia rundt som ren trening, og kommer inn med middels form, så kan det funke bra. Men topper du formen til Giroen og jager resultater der, så kan det være mentalt og fysisk utmattende.

– En fare for at han blir opptrekker

Dersom Boasson Hagen også får kjøre Tour de France, blir det uansett i en ren hjelperytterrolle. Sky kommer til å gjøre alt for å sikre seg nok en sammenlagttriumf i den mest prestisjefylte av sykkelverdenens tre Grand Tours.

Spørsmålet nå er hvilken rolle han får i Giroen, for det er ikke nødvendigvis gitt at Sky kjører for nordmannen i spurtene. Den sterke spurteren Ben Swift er nemlig også tatt ut til å kjøre rittet.

– Swift har vær i veldig bra form, med etappeseier i Baskerland rundt og tredjeplass i Milano-Sanremo. Jeg håper ikke Edvald må være opptrekker for ham, sier Kaggestad.

Men han frykter at nettopp dette blir tilfelle. 

– Edvald har en evne til å kunne gjøre det bra ved å gå i brudd, og han har tempostyrke som gjør at han kan støte fra. Han er litt mer solid i de etappene der Swift ikke satser, men jeg er spent på hvem som blir prioritert. Det er viss fare for at Edvald må trekke opp spurtene, sier TV 2s sykkelekspert.

– Bør satse på bruddseier

Kaggestad mener det er viktig for Boasson Hagen å få så gode resultater som mulig nå som han har viktige karrierebeslutninger å ta innen neste sesong, og mener oppskriften fra Giro-debuten i 2009 bør følges. 

– Det blir spennende å se. Edvald har potensial i spurter, men det han bør satse på er det han vant på sist han deltok i Giroen. Da vant han ved å gå i brudd. Jeg tror det er noe som kan åpne for at han kan vinne etapper i Italia, sier han.

Til procycling.no sier Boasson Hagen at det ikke er avgjort hvilken rolle han får.

– Det blir ihvertfall ikke sammendraget jeg kjører for. Jeg håper og tror på en friere rolle, uten at vi har snakket om det i laget enda, sier han.

(©NTB)