RUS(S)ETID: Russ over hele landet skal drikke store mengder alkohol de neste ukene. - Vi begynner å bli litt flinkere, men fortsatt er drikkekulturen vår utrolig harry, sier klinikkdirektør ved stiftelsen Bergensklinikkene. Foto: Scanpix
RUS(S)ETID: Russ over hele landet skal drikke store mengder alkohol de neste ukene. - Vi begynner å bli litt flinkere, men fortsatt er drikkekulturen vår utrolig harry, sier klinikkdirektør ved stiftelsen Bergensklinikkene. Foto: Scanpix

Ruseksperter mener ungdom må lære å drikke seg til «lykkepromille»

Ungdom, og ikke minst russen, må lære seg fornuftig drikkekultur, mener eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Reaksjonene har vært mange etter at russen Daniel André Selstø tok til orde for å fjerne russeknuten som handler om å drikke en kasse øl i løpet av 24 timer

Mens noen mener russeknuten er tradisjon, og påpeker at det er helt frivillig om man vil ta den, så sier andre at ølkasse-knuten har gått ut på dato, og at Selstø er en modig, ung mann som tør å gå imot strømmen.

– Han er modig og klok, og han fortjener en stjerne i boken, sier klinikkdirektør i stiftelsen Bergensklinikkene, Kari Lossius. 

KARI LOSSIUS: - Ungdom må lære seg å drikke. Foto: Stiftelsen Bergensklinikkene
KARI LOSSIUS: - Ungdom må lære seg å drikke. Foto: Stiftelsen Bergensklinikkene

Bergensklinikkene jobber for behandling, forebygging og forskning av rusproblemer.

– Du kan dø

En drikke en kasse øl i løpet av 24 timer, eller i løpet av tolv timer for gutter enkelte steder, vil gi høy promille. Ifølge promille.no vil en jente på 60 kilo ha 4,1 i promille om hun drikker en kasse øl på 24 timer. En gutt på 75 kilo vil etter tolv timer ha en promille på 3,48. 

– Det er direkte farlig. Du kan få så høy promille at du kan dø, og denne knuten må frarådes på det sterkeste, sier Lossius.

– Russetiden oppfattes som frisone

Selv om hun mener vi har fått en bedre drikkekultur de siste ti årene, så er drikkemønsteret vårt utrolig harry.

– Vi i toppen på den nordlige halvkule drikker som om det var den siste dag i livet. Det lærer russen naturligvis av, sier hun.

For mange oppfattes russetiden som en frisone, der alt er lov. Russetiden, og fadderuken på høyskoler og universitet, har mange mange likhetstrekk. 

– Det er noe rart som skjer da. Du er gjerne uniformert, og er ikke lenger et enkeltindivid, men en del av en gjeng. I fellesskapet tillater du deg ting du ikke ville gjort alene. Det blir et destruktivt gruppefenomen, sier Lossius til TV 2. 

Har ønsket flere rusfrie aktiviteter

Hun viser til at studenter har sagt de ønsker flere rusfrie aktiviteter under fadderuken, og hun tror flere russ ville sagt det samme. 

– Jeg tipper det er vanskelig å være edru, og samtidig være med på moroa på russebussen, sier hun. 

Klinikkdirektør Kari Lossius mener at dersom storsamfunnet skal tillate russefeiring i Norge, så må også dagens unge få lære å drikke riktig. Ekspertene er enige om at det er vanskelig å få ungdom til å slutte å drikke, men de må læres rett drikkekultur. Stikkordet er lykkepromille. 

– Lykkepromille er mellom 0,5 og 1 i promille. Å få det til en hel kveld krever kløkt og innsikt, sier Lossius, og gir et eksempel: 

– Hvis du er en jente på 50 kilo, og rundt 1,60-1,70 meter høy, så skal du stoppe etter to vanlige glass vin på vorspielet.

Arild Opheim, seksjonsleder ved avdeling for rusmedisin ved Haukeland universitetssykehus, mener også at ølkasse-knuten burde vært fjernet, samtidig ser han at de ikke klarer å skremme rusen bort fra å drikke. 

– Drikker du deg full, så ikke vær alene. Sørg helst for å ha noen edru rundt deg, og opphold deg ikke på farlige steder, som for eksempel ute på en havn, eller til sjøs, sier han.

Setter pris på tilbakemeldingene

Russen Daniel André Selstø har valgt å avstå helt fra alkohol i russetiden. Etter innlegget i BA onsdag hvor han ber hovedstyret for Bergens-russen være mer ansvarlig, og fjerne ølkasse-knuten, har han fått mange tilbakemeldinger.

Han setter pris på ordene fra Kari Lossius om at han er modig og klok, men synes samtidig det er litt underlig. 

– Det er litt synd at man må sees på som modig for å fremstå som en som ikke drikker i russetiden, men det er nok dessverre fakta også. Jeg er utrolig glad for all den positive tilbakemeldingen jeg har fått, sier Selstø.