HAR GÅTT NED 10 KG: Klaus Sonstad har sett store resultater på kun 12 uker. Foto: Privat
HAR GÅTT NED 10 KG: Klaus Sonstad har sett store resultater på kun 12 uker. Foto: Privat

Slik ble Klaus Sonstad kvitt magefettet

TV 2-programlederen la om kostholdet og gikk ned 10 kilo på tre måneder. 

Klaus Sonstad var sist aktuell med humorprogrammet «Klaus på kanten».

Som så mange andre har han kastet seg over kurer og dietter i håp om å få en sunn livsstil og mindre fett rundt magen.

– Jeg har testet Grete Roede, lavkarbo, suppekuren, vannkuren, ingentingkuren og Nutrilettpulver uten resultater som varte. Det har vært opp, ned, hit og dit, og jeg har gått ned i vekt, men jeg har aldri klart å holde vekta etterpå.

Klaus Sonstad har fått hjelp og kostholdsråd av overlege og kostholdsekspert Berit Nordstrand. Hun har skrevet boka «12 uker. Til et sunnere liv og en smalere midje».

– Ikke ha fokus på det du ikke skal spise

Hun opptatt av at man ikke skal gå på diett, men finne en metode hvor du gradvis kommer deg over til et kosthold som du trives med.

– Du må ikke ha fokus på hva du skal slutte med, for hjernen fungerer slik at da får du bare enda mer lyst på det du ikke skal ha. Tenk heller på hva du skal spise, forklarer kostholdseksperten.

Overlege og kostholdsekspert Berit Nordstrand har laget et 12-ukers kur.
Overlege og kostholdsekspert Berit Nordstrand har laget et 12-ukers kur.

Høyt blodtrykk og for mye fett rundt magen

Sonstad var nødt til å gjøre noe med livsstilen sin.

– Jeg ønsket meg ikke noen ny kur, men en kursendring og tok kontakt med Berit, forteller Klaus Sonstad.

Tester viste at blodtrykket hans var altfor høyt, han hadde for mye fett rundt magen og blodsukkernivåene var ikke optimale.

– Magefettet kan være farlig

Nordstrand mener det er viktig å bli kvitt det farlige magefettet.

– Det er særlig fettet rundt magen som er det farlige fettet. Det er helsefarlig og betennelsesstoffer kan føre til diabetes 2, hjerte- og karsykdom, kreft, depresjon og kreft. Det legger også en demper på livskvaliteten.

Det handler ikke kun om utseende og kilo.

– Dersom en person som veier 100 kg går ned bare 5 kg, kan det være forskjellen på sykdom og en frisk kropp, forklarer hun.

La om kostholdet

Sonstad har ofte gått for lettvinte løsninger og fastfood.

– Jeg har spist sunt i perioder, men så har det glidd ut. Det gikk ofte altfor mange timer mellom hver gang jeg spiste, og da jeg først spiste ble det altfor mye av alt.

Med god hjelp av Nordstrand har han endelig funnet noe som fungerer for han.

– Hun har vist meg at verken fett eller søtt behøver å være fy-ord. Det handler om hva eller hvor man får det fete og det søte fra. Dessuten har hun gitt meg troen på at man kan leve et liv med nytelse, selv om man kutter ned på matvarer med rent sukker og en del andre ting det fort blir for mye av for ofte.

 I løpet av 12 uker har han gått ned rundt 10 kilo, magemålet er redusert med 8 cm og blodtrykket har gått drastisk ned. I tillegg har han fått mer energi.

– I sultne stunder med lavt blodsukker tar jeg heller å gnafler et eple enn en bit sjokolade. Om jeg tar en bit sjokolade, da velger jeg en med masse kakao. 

 Anbefalt mat

Hun sverger til ren mat uten raffinert sukker og hvitt mel.

– Honning, frukt og grønnsaker, naturlig yoghurt, nøtter, rent kjøtt og fisk, mørk sjokolade, fullkorn, frø, linser, byggryn og quinoa, forteller Nordstrand.

Det er også viktig å drikke nok vann, ikke for mye, men drikk jevnt gjennom dagen.

– Ikke vent til du blir tørst før du drikker vann. Drikker du jevnlig vann gjennom dagen holder du forbrenninga i gang hele tida. Cellene våre er fylt med vann og de trenger det for å opprettholde forbrenningen.