Denne sykehjemsmaten får strykkarakter

TV 2 hjelper deg tester sykehjemsmat. Halvparten av rettene smakte for dårlig. 

– Dette er bare sorgen, sier den 93 år gamle hobbykokken Fritz Brodin. Brodin har smakt på potetene som fulgte med seien fra storkjøkkenet i Enebakk kommune. 

Brodin har sammen med TV 2-kokk Wenche Andersen, den prisbelønte kokken Kari Innerå og ernæringsekspert Mone Sæland smakt på mat som sendes til 37 sykehjem og nærmere tre tusen mennesker i Norge.

Wenche Andersen, Fritz Brodin, Kari Innerå og Mone Sæland i testpanelet. Foto: TV 2
Wenche Andersen, Fritz Brodin, Kari Innerå og Mone Sæland i testpanelet. Foto: TV 2

Grillkrydder på kyllingen

Maten er hentet hos fire storkjøkken på Østlandet som alle leverer mat til flere sykehjem.

– Det er noe grillkrydder på kyllingen her, dette er en merkelig rett, sier Kari Innerå, som smaker på kyllingen fra storkjøkkenet som drives av Oslo kommune.

Men ikke alt var like håpløst. To gryteretter og en fiskegrateng fikk alle terningkast fire.

– Fiskegratengen var sprø og fin på toppen. Jeg tror min far gjerne kunne spist den der, sier Wenche Andersen.

Lite grønnsaker, mye mel

– Hovedproblemet med maten er at den ikke smaker godt nok, og da får ikke de eldre i seg tilstrekkelig med næring, mener Mone Sæland som til daglig underviser ved Høyskolen i Oslo og Akershus. 

– Det var også litt snaut med grønnsaker og det brukes dessuten for mye mel i rettene, og dette svekker næringsinnholdet.

Vurdert som hverdagsmat

Smakspanelet satt karakterer på hver rett, og fikk klar beskjed om å vurdere maten som hverdagskost, ikke restaurant-mat. Likevel fikk halvparten av maten bunnkarakterene 1 eller 2.  Tre retter fikk terningkast fire, mens en rett fikk terningkast tre. Det fikk også maten fra fengselet. 

– Her var det mye frosne grønnsaker og dårlige poteter, det gjør meg litt trist, sier Kari Innerå. 

– Maten skal jo være et høydepunkt for de eldre som bor på sykehjem og da bør den smake godt, sier Wenche Andersen. 

– Mange eldre stiller ikke så store krav og forlanger ikke så mye. Jeg tror jeg ville tålt å leve med det jeg har smakt, sier Fritz Brodin.

Middag og dessert for 21,50

Kyllingretten som kom aller dårligst ut lages på et storkjøkken som har budsjett på kr. 21,50 til middag inkludert dessert. 

– Det er lite, da er det klart at det går utover råvarene, sier Wenche Andersen.

I Skedsmo kommune har de ørlite mer å rutte med: 25 kroner til middag og dessert. I fengselet har de derimot 40 kroner til det samme, nesten dobbelt så mye som Oslo kommune bruker.

– Ikke godt nok

– Selv om Fritz sier han ville tålt å leve med denne maten, så synes jeg vi skal ha lista høyere enn det, sier Helseminister Bent Høie.

Helseminister Høie ser på testen. Foto: TV 2
Helseminister Høie ser på testen. Foto: TV 2

Hva synes du om at noen sykehjem kun har kr. 21,50 å bruke til middag og dessert?

– Det er vanskelig for meg å vurdere, men det høres jo lite ut.

Men synes du det høres riktig ut at de på noen sykehjem bare har halvparten så mye penger å bruke på mat som i fengselet?

– Kommunene må diskutere hvor mye penger de vil bruke, men det viktigste er at maten de eldre får smaker godt.

Helseministeren setter nå i gang en landsomfattende spørreundersøkelse for å finne ut hva de eldre synes om maten på sykehjem. Dessuten skal Kokkelandslaget bidra for å inspirere sykehjemskokkene til å lage bedre mat.

Se hele testen i TV 2 hjelper deg i kveld kl. 20:30.

Resultatet:

Enebakk kommune - Kjøttdeiggryte med potetmos - karakter: 4
Fritz sin klare favoritt! Lett å spise, passer bra for eldre. Mye jevning, tjukk. Litt for salt, savnet andre krydder. Posepotetmos.

Skedsmo kommune - Biff Stroganoff med bukettblanding og potetmos - karakter 4
Godt kjøtt – høyrygg? Jevnet saus, burde vært mer kremet. Potetmos laget på pulver? Smaker limete. Brokkoli smakte bra, er de forvellet – ikke frosne? Pluss!

ISS - *Fiskegrateng med poteter og gulrøtter - karakter 4
Mye hvit saus i gratengen. Gulrøttene smakte litt «utvannet», men bedre enn i noen av de andre rettene. Noen syntes det kunne vært litt mer fisk, andre syntes det var passe. Pluss for ikke å være tørr. 

Oslo kommune - Ovnsbakt laks med poteter, brokkoliblanding og rømmedressing - karakter 3
Ser bra ut. Litt tørr, men ikke så verst. Litt rar smak på rømmedressingen, søtlig, rar konsistens. Kefir? Grønnsakene er seige, skuffende. 

Kongsvinger fengsel - Chilligryte med ris - karakter 3
Ser pent ut, fargerikt, innbydende. Mild, god smak på kjøttet. Jevning i stedet for tomatisert god rød saus. Er det chilli i den? Risen bærer preg av at den er kokt og så varmet opp igjen. 

Enebakk kommune - Sei med poteter + gulrotstuing - karakter 2
Fisken var ikke så verst. Litt tørr og svak smak, mangler salt. Løken mer kokt enn stekt. Dvaske poteter; «Sorgen!», sier Fritz. Er brukt frosne grønnsaker som smaker lite.

ISS* - Reinsdyrkarbonader med poteter, rotgrønnsaker og tyttebær - karakter 2
For finkvernet kjøtt, mye spedd, tviler på at dette er karbonade, grønnsakene var smakløse, sausen smakte merkelig, skuffende.

Skedsmo kommune - Ferskt kjøtt med sur-søt saus, kålrotstappe og poteter - karakter 2
Sausen skuffet. For mye mel og eddik. Magert kjøtt, i tynne skiver, tørt. Kålrotstappen var grei, men savnet litt krydder.

Oslo kommune - Kyllingfilet med poteter, brokkoli og urtesaus - karakter 1
Trøstesløst! Udelikat. Har grillkrydder, men mangler stekeskorpe. Sausen har merkelig konsistens. Grønnsakene så grønne og fine ut, men smakte heller ikke topp. Likevel var grønnsakene bedre enn kyllingen. Helt klart den dårligste retten.

Mat lages på storkjøkken. Foto: TV 2
Mat lages på storkjøkken. Foto: TV 2

*ISS-kjøkkenet (privat) leverer også mat til Oslo fengsel, men den kan variere i forhold til maten som sendes til sykehjemmene. ISS har ikke ønsket å oppgi hvor mye penger som brukes på råvarer per porsjon.

Kommentarer fra stor-kjøkkenene:

Oslo kommune:

«Oslo kommune og Sykehjemsetaten er opptatt av at hverdagsmaten til beboerne skal være både god og næringsrik. Vi har engasjert kliniske ernæringsfysiologer som bidrar til å øke kompetansen hos den enkelte ansatte. Vi kjenner oss ikke igjen i den vurderingen som panelet har gitt av de aktuelle matrettene. Rettene som ble testet, har tidligere fått meget gode tilbakemeldinger fra brukerne. Det gjøres fortløpende kartlegginger av tilfredsheten av maten i utvalgte sykehjemsavdelinger. Tilbakemeldingene fra disse testene brukes i vårt videre arbeid med kontinuerlig kvalitetsforbedring for å gjøre måltidene så smakfulle som mulig. Oslo bystyre er invitert til å spise middag fra Sykehjemsetatens produksjonskjøkken på sitt møte i mai. Vi imøteser politikernes tilbakemeldinger.»

Skedsmo kommune:

«Vi produserer daglig middag til mer enn 500 eldre i egen kommune. Det er med andre ord mange mager som skal mettes og mange behov å imøtekomme. Det er mange elementer som må ivaretas når man lager mat til såpass mange eldre hver dag. Det er helt sikkert vanskelig for et smakspanel å se disse utfordringene, som påvirker de valgene vi gjør med tanke på valg av råvarer og tilberedningsmetode. Vi får ukentlig tilbakemeldinger på middagene våre fra beboeren på sykehjem via egne evalueringsskjemaer. Vi scorer høyt på disse tilbakemeldingsskjemaene, som regel med karakteren 5 eller 6. Senest i dag ba jeg om tilbakemeldinger på middagsmaten da jeg orientere avdelingslederne på sykehjemmene om resultatet av undersøkelsen. Alle stilte seg spørrende til dette resultatet, og var spesielt undrende til scoren på ferskt kjøtt. Dette er en rett som vi har hatt i en år rekke med svært gode tilbakemeldinger. Vi har også gjennomført undersøkelser av maten til hjemmeboende der de er bedt om å karaktersette maten gjennom en hel uke. Dette er den samme maten som serveres på kommunens sykehjem. Forrige undersøkelse ble gjennomført i 2012. Våre hjemmeboende vurderte blant annet de samme rettene som det TV 2 nå har gjort. Hos våre brukere var resultatet 4,69 for ferskt kjøtt og 4,96 for stroganoff middagen. (Karakteren 6 var høyeste score) Jeg vil understreke at det ikke er gjort vesentlige endringer av oppskrifter eller ingredienser siden den gang. Uavhengig av undersøkelsen har vi vurdert å endre på oppskriften på den sursøte sausen da vi har fått enkelte tilbakemeldinger på at denne kan være noe spiss. Det etterlyses krydder, men man må ikke glemme at det veldig mange mennesker som skal spise maten vår, så her gjelder den jevne middelvei.  For oss er de mange gode tilbakemeldingene over tid viktigere enn en undersøkelse som denne.»

Enebakk kommune:

«Vi kjenner igjen utfordringen som dere beskriver i testen med å få poteter og grønnsaker tilberedt tilfredsstillende. I tillegg til å se på råvarer og tilberedning ved storkjøkkenet, søker vi å løse dette ved å ha ansatte på kjøkkenet i avdelingene som står for best mulig tilberedningen av maten før servering. Det er svært gledelig at Kjøttdeiggryta falt i smak og at selve fisken fikk godkjent. Vi tar med oss tilbakemeldingene og fortsetter arbeidet med å forbedre maten.»

ISS:

«Vi tar testen til etterretning og vil bruke den til og forbedre disse rettene. Kjøkkenet har også gjennomført en egen undersøkelse over seks uker. Vi vil bruke alle tilbakemeldinger for og tilpasse rettene slik at de blir enda bedre. Vi setter stor pris på de konkrete tilbakemeldingene vi har fått fra TV2 hjelper deg, så vi kan fortsette arbeidet med og bli enda bedre.»

Kongsvinger fengsel:

«Vi er ikke fornøyd med karakter 3, så her er det vel et forbedringspotensial. Samtidig er dette en rett som de innsatte liker godt. Det med vurdering av smak er jo vanskelig og sammensatt. Denne retten har ikke så mye ferske råvarer, det bruker vi mer av i andre retter.»

Fra Kulinarisk akademi. Foto: TV 2
Fra Kulinarisk akademi. Foto: TV 2

Slik gjorde vi testen:

Vi hentet inn mat fra fire storkjøkken som til sammen leverer mat til 37 sykehjem og 2850 sykehjemsbeboere: Tre av dem er kommunale storkjøkken (Oslo, Enebakk og Skedsmo) og et privat (ISS/Oslo).

Maten ble fraktet til Kulinarisk akademi, og varmet opp forskriftsmessig av profesjonelle kokker.

Panelet fikk ikke vite hvor maten var laget, og heller ikke hvilken rett som kon fra fengselet.

Se hele testen i TV 2 hjelper deg i kveld kl. 20:30.