Vellykkede unge menn planlegger selvmord

Hver måned tar seks vellykkede unge norske menn sitt eget liv. Ofte kommer det som lyn fra klar himmel på de pårørende.

Når noen tar sitt eget liv, er det vanlig å tenke at det ligger en alvorlig depresjon eller psykisk lidelse bak. Men for mange pårørende kommer et selvmord som lyn fra klar himmel. De har ikke sett noen tegn til at deres kjære bror, sønn eller kjæreste hadde alvorlige problemer.

Oddvar Vignes (33) var en representant for disse, og har skapt debatt etter han skrev en kronikk i Aftenposten der han fortalte ærlig om selvmordstankene.

Vignes er en vellykket ung mann med framtiden foran seg. Allikevel bestemte han seg for å avslutte alt. I et halvt år planla 33-åringen fra Finnøy i Rogaland i detalj hvordan han skulle ende sitt eget liv en septemberdag i 2009.

Han forteller at det ikke var en spesiell hendelse, men summen av alt som ble for mye for ham.

– Jeg planla dette i et halvt år. Og levde livet veldig enkelt og greit uten de største avvikene. Da det nærmet seg slutten skrev jeg en del brev som forklarte hvorfor dette var en rett beslutning, sier Vignes til TV 2.

Sterk boble

Vignes' selvmordsførsøk lykkes ikke. I ettertid er det merkelig for ham å se tilbake på hvordan han tenkte da han planla selvmordet.

– Det er en veldig rar følelse å se tilbake. Det var noe jeg levde oppi veldig sterkt. Det var en plan som gjaldt, og satset livet mitt på det, sier han.

– Jeg levde i en veldig sterk boble som det er vanskelig å trenge inn i noen år etterpå, sier Vignes.

Rundet av livet

Vignes hadde en depresjon i 2008 og var i kontakt med en psykiater. Han følte han mestret det bra, men allikevel gikk det nedover.

– Da jeg ikke klarte å gjennomføre en feriereise med kjæresten min satt jeg meg ned og gjorde regnestykket, der fasiten ble å ta mitt eget liv.

Da kuttet Vignes ut all hjelp, og sluttet å snakke om det som var vanskelig. Han brukte all tid på å runde av livet sitt. Han skulle dø på en fredag slik at familien fikk tid til å planlegge begravelsen. Han tenkte at familien ville føle sorg, men klarte ikke ta inn over seg hvordan det ville være for dem.

Etter en fin sommer der han var lettet over at livet skulle ta slutt, dro han til et hotell i Oslo

«Planen som eg hadde satsa livet mitt på feila. Eg vakna opp til eit i liv i ruiner og ein familie og kjærast i sjokk. Eg oppdaga at eg hadde øydelagt noko som i ein del tilfelle viste seg var umulig å bygge opp att. Eg hadde brutt med det mest grunnleggande for alle menneske, eg hadde brutt med livet», skriver Vignes i den sterke kronikken.

Viktig å fortelle

Vignes sier i ettertid at det er viktig med åpenhet.

– Det er viktig at sånne som meg forteller. Det er viktig at folk som går rundt med slike tanker får banket inn i hodet at dette ikke hjelper noen ting. De må komme seg til fastlegen sin og fortelle om det, få satt igang hjelp, sier han.

– Vi som har vært igjennom det må rette oss opp i ryggen og fortelle om det, og at det går an å komme seg videre, sier Vignes.