Norske banker i Europa-toppen

LONDON/FRANKFURT/OSLO (TV 2): Norske banker er blant dem som tjener mest i Europa. Kundene taper, fastslår eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norske banker håver inn aller mest i hele Europa, viser en forskningsrapport fra Norges Bank. Eksperter frykter nå at norske kunder blir melket som følge av lav konkurranse.

TV 2 dro til utlandet for å se de norske bankene gjennom europeiske øyne. Se reportasjen i videovinduet over. 

Norske banker tjener fett

I Frankfurt - hjertet av bank-Europa - møter TV 2 Norges Banks spesialrådgiver, Bent Vale. Han forsker for tiden ved den Europeiske sentralbanken på hvordan norske banker hevder seg i Europa. Konklusjonen er klar:

- De hevder seg godt på inntjeningen. De er blant de bankene som har aller høyest inntjening. Også under finanskrisen tjente de mest av alle, alle de det er naturlig å sammenligne seg med, sier Vale til TV 2. 

Han er hovedforfatter av en forskningsrapport som viser at norske banker faktisk har vært helt i Europa-toppen når det gjelder å tjene penger de siste fem årene.

– Er det riktig å si at norske banker har en gunstig økonomisk situasjon, sammenlignet med andre banker de konkurrerer mot i Europa?

 Ja, det må man kunne si, fastslår Vale. 

– Kundene taper

I London møter vi Martin Wolf. Han er sjefskommentator i Financial Times og en av verdens mest innflytelsesrike økonomispaltister. Han er klar på hvem som blir taperne dersom bankene opererer i lav konkurranse. 

 Kunder blir åpenbart rammet i ethvert marked med høy konsentrasjon. Bankene tvinges ikke til å være så innovative som mulig, og kanskje holder de utlånsrentene på et høyere nivå enn de ellers ville gjort, sier Wolf til TV 2. 

Forskeren i Frankfurt har samme oppfatning. 

 I de aller siste par årene har de norske bankene klart å ta ut en forholdsmessig høy margin på boliglån, selv om det er lagt til rette for og er enkelt for kundene å bytte bank, sier Vale til TV 2.

En dominerende aktør

Årsaken kan ligge i at det norske bankmarkedet ikke er helt som andre bankmarkeder. I Norge er nemlig den største aktøren mye mye større enn alle de andre. 

Norges desidert største bank, DNB, har i dag 27 prosent av norske boliglån. Samtidig forvalter banken hele 40 prosent av samlet kapital i det norske bankmarkedet. I rapporten omtales dette som «sjeldent høyt».

 Hvis man sammenligner det med de fleste andre land og i alle fall store land som Storbritannia, er det en eksepsjonelt høy andel. Det ser ut til at det norske bankmarkedet har en høy konsentrasjon sammenlignet med andre land. Det er åpenbart at det får konsekvenser for konkurransen i markedet, sier Martin Wolf i Financial Times. 

Bankene: – Vi tjener ikke for godt

Bankenes interesseorganisasjon avviser at norske banker tjener for godt på kundene.

– Det er 130 norske banker som kjemper hardt hver eneste dag om hver eneste bankkunde, så her er det betydelig press både på pris og en tøff konkurranse, sier Jan Erik Fåne til TV 2.

Men bankene i Norge er likevel under press. Fra myndigheter som er bekymret over lav konkurranse. Og at det særlig går utover dem med boliglån. 

Konkurransetilsynets gransking i full gang

Konkurransedirektør Christine Meyer er nemlig i full gang med å granske de norske bankene, slik hun varslet at hun ville gjøre på TV 2 i mars i år. Og mest urolig er hun for at bankene utnytter kundene sine – i det private utlånsmarkedet. 

 Der er det ganske lett å se at man har beholdt høye marginer på utlån, og at de ikke er blitt satt tilstrekkelig ned som følge av høy nok konkurranse, sier Meyer til TV 2.

Hun understreker at tilsynet også vil se på situasjonen for utlån til små- og mellomstore bedrifter, som ifølge dem er helt avhengige av tilgang på billig kapital.  

At bankene kuttet utlånsrentene noe i begynnelsen av april, spiller liten rolle for landets øverste konkurransemyndighet. 

 Det er absolutt fortsatt grunn til å se på markedet, slår konkurransedirektøren fast.  

Allerede til høsten kommer svaret på hva Konkurransetilsynet mener er galt med banksektoren i Norge. Her vil tilsynet også foreslå tiltak for å bedre situasjonen. 

Hva er løsningen?

Bare Themsen skiller hovedkvarteret til Financial Times og Londons finansdistrikt. I Storbritannia pågår en debatt om hva som bør skje med banker som rett og slett er for store i et marked. 

 Et alternativ, dersom man er veldig opptatt av å bekjempe høy markedskonsentrasjon, er å splitte opp banken. Man kan tvinge en bank til å dele seg. Det er gjort før, men det er veldig vanskelig og veldig komplisert, forklarer Martin Wolf. 

Hjemme i Norge understreker konkurransedirektøren at det er altfor tidlig å uttale seg om hvilke tiltak som kan være nødvendige. 

 Det er for tidlig for meg å spekulere i det nå. Det er et virkemiddel i konkurranseloven som åpner for oppdeling, men det skal svært mye til at det blir brukt, og det har aldri vært brukt i Norge, sier Christine Meyer til TV 2.