Prins Charles besøkte Mark Shand i India i fjor. Shand døde onsdag etter en fallulykke i New York. Foto: NTB SCANPIX
Prins Charles besøkte Mark Shand i India i fjor. Shand døde onsdag etter en fallulykke i New York. Foto: NTB SCANPIX

Hertuginne Camillas bror (62) døde etter å ha snublet under røykepause

Svogeren til prins Charles døde onsdag av alvorlige hjerneskader etter en fallulykke.

Den 62 år gamle forfatteren Mark Shand skal ha falt og slåt seg kraftig i hoderegionen da han var i ferd med å tenne en sigarett under en veldedighetsauksjon.

– Hertuginnen og prinsen og resten av familien er helt knust etter å ha fått nyhetene om den uventede og tragiske bortgangen, heter det i en uttalelse fra Clarence House, hoffet til Camilla og Charles.

– Dette må være et stort sjokk og en stor sorg for både Camilla og Charles. Hun sto sin yngre bror svært nær, og Mark Shand var i årenes løp blitt en nær venn av sin kongelige svoger. Han sto også prins William svært nær gjennom sitt arbeid for dyrevern, forteller TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland.

Camilla og broren Mark Shand i Chelsea Hospital Gardens i London i 2010. Foto: AFP
Camilla og broren Mark Shand i Chelsea Hospital Gardens i London i 2010. Foto: AFP

ALT OM DE KONGELIGE: Les kongebloggen!

Shand var ifølge Totland en svært begavet og respektert mann innen sitt felt.

– Jeg husker ham spesielt godt fra Camilla og Charles' bryllup i Windsor våren 2005. Han viste så tydelig sin glede over at de to endelig fikk gifte seg, sier Totland.

Shand var kjent for sine reiseskildringer, men også sitt store arbeid både for fattige barn og utrydningstruede elefanter gjennom stiftelsen Elephant Family. 

Da den tragiske ulykken skjedde, var Shand i New York i forbindelse med en veldedig auksjon på det fasjonable auksjonshuset Sotheby's til inntekt for stiftelsen hans. 

Auksjonen fikk inn om lag 9,5 millioner kroner til stiftelsens arbeid. Det var etter denne, som Shand selv ledet som auksjonarius, at ulykken skjedde på en mottakelse på den fasjonable nattklubben Diamond Horseshoe, ifølge Daily Mail. Nattklubben ligger på Paramount Hotel, like ved Times Square.

– Han har en mann med ekstraordinær livskraft, og en utrettelig aktivist og dyreverner, heter det i uttalelsen fra hoffet.

Det er foreløpig ikke klart om Camilla og Charles nå kaster om på planene sine for de kommende ukene:

– Charles og Camilla skulle etter planen på en lenge planlagt reise til Canada i begynnelsen av mai. Det spørs vel nå om denne nå vil gå som planlagt, sier Totland.

Saken oppdateres!