To nye henleggelser i ulvesaken

To punkter i siktelsen mot fire personer i Økokrims sak mot de såkalte ulvejegerne har falt.            Økokrim bekrefter for første gang kommunikasjonskontroll  

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Økokrim har til nå henlagt to saker som berører fire personer som «intet straffbart forhold anses bevist» i saken mot de påståtte ulvejegerne.

Den første henleggelsen kom som følge av lovlig lisensjakt på ulv. Den andre henleggelsen mot to personer gjaldt drap på en ulvunge. Det viste seg senere at det var et kubbelys med bilde av en ulv de tiltale hadde skutt på. En av de siktede, Stian Svingen fra Trysil, er opprørt over hvordan Økokrim har opptrådt og er godt fornøyd med henleggelsen.

– Det var som forventet. Økokrim har opptrådt i full panikk i håp om at en eller annen skulle bli felt gjennom etterforskningen, Det er helt horribelt at de har fengslet oss på grunn av en melding på Facebook. Vi lever ikke i et rettssamfunn. Det som har skjedd minner meg om måten Putin holder på i Russland, sier Svingen.

KUBBELYS: Dette er «ulven» Svingen skal ha skutt. Foto: Privat
KUBBELYS: Dette er «ulven» Svingen skal ha skutt. Foto: Privat

Fortsatt siktet

Selv om et tiltalepunktet som gjelder drap på en ulvunge er henlagt, er de to fortsatt siktet for ett tilfelle av ulovlig felling av ulv.

Førstestatsadvokat Tarjei Istad i Økokrim bekrefter at to forhold nå er henlagt for til sammen fire personer.

– Det siste forholdet er på grunn av forklaringene disse to har gitt. De har forklart at de har lagt ut facebookmeldingen fordi de har skutt på et kubbelys med bilde av en ulv. Den andre saken viste seg å være jakt på lovlig lisens, opplyser Istad.

Økokrim jobber nå for å få til en avklaring på ulvesaken innen rimelig tid. 

SIKTET: Stian Svingen fra Trysil var en av dem som ble telefonovervåket av Økokrim. FOTO: Privat
SIKTET: Stian Svingen fra Trysil var en av dem som ble telefonovervåket av Økokrim. FOTO: Privat

– Jeg tenker at vi må få avgjort dette så fort som mulig. Alle skal få en avklaring på denne saken, enten den ene eller andre veien. Det er fire etterforskere i tillegg meg som jobber med å komme i mål, sier Istad.

Bekrefter kommunikasjonskontroll

Økokrim bekrefter for første gang at det har vært brukt såkalt kommunikasjonkontroll i etterforskningen av ulvesaken og at de har gjort funn løpende gjennom hele etterforskningsmetoden. 

– Jeg kan bekrefte at vi har hatt kommunikasjonskontroll som en del av etterforskningen. Etter at paragraf 60a (den såkalte mafiaparagrafen journ. anm.) ble endret i fjor sommer, så var det  blant annet ikke lenger noe krav om at kriminalitet skulle være hovedgeskjeften til gjerningspersonene eller at det var en hierarkisk oppbygning av gruppen.

Økokrim har holdt på med etterforskning mot dette miljøet siden tidlig i fjor høst. 

– Vi fant bevis og retten har vært enig med oss. Da vil vi jo bruke de virkemidlene som straffeprosessloven gir oss på en fornuftig og nødvendig måte. Ulovlig jakt på ulv er noe politiet har fått tips om i mange år, men som det har vært vanskelig i gjøre noe på før nå.