ADVARER: Kina advarer på nytt norske myndigheter mot å ta imot Dalai Lama når han kommer til Oslo i mai.AFP PHOTO/LOBSANG WANGYAL
ADVARER: Kina advarer på nytt norske myndigheter mot å ta imot Dalai Lama når han kommer til Oslo i mai.AFP PHOTO/LOBSANG WANGYAL

Kina advarer Norge mot å møte Dalai Lama

Kina advarer på nytt norske myndigheter mot å ta imot Dalai Lama når han kommer til Oslo i mai.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var en talsmann for Kinas utenriksdepartement, Qin Gang, som kom med advarselen på en pressekonferanse i Beijing onsdag.

– Vår politikk er meget klar, meget resolutt og konsistent, sa Qin.

– Burde hvile i tempelet

– Hvis Dalai Lama, som han selv sier, er en enkel religiøs person, burde han hvile i tempelet og ikke reise hit og dit, bli involvert internasjonalt i å splitte Kina og skade den etniske enheten, fortsatte han.

– Vi er resolutt imot alle land som gir en plattform for Dalai Lamas splittende ord, og er imot at han møter utenlandske ledere, tilføyde Qin.

Han kommenterte ikke at president Barack Obama møtte Dalai Lama for kort tid siden.

Regjeringen usikker

Under onsdagens spørretime på Stortinget sa utenriksminister Børge Brende (H) at regjeringen ikke har bestemt seg for om han eller andre fra regjeringen skal møte Dalai Lama. 

SVs Audun Lysbakken påpekte at det begynner å haste med å gi et svar. Dalai Lama kommer til Norge 7. mai.

Brende sa i Stortinget onsdag at målet for Norge er å normalisere det bilaterale forholdet til Kina.

– Vi må være forberedt på at dersom norske myndigheter tar imot Dalai Lama, vil det være vanskeligere å normalisere forholdet, sa Brende da han fikk spørsmål om den tibetanske lederens besøk.

Han påpekte at Norges forhold til Kina er «nærmest ikke-eksisterende», og viste til at det ikke har vært politisk kontakt mellom de to landene siden 2010.

– I mange viktige spørsmål er det avgjørende å ha en direkte dialog med Kina, sa han, og viste til temaer som klimaendringer, internasjonal fattigdomspolitikk og menneskerettigheter.