Lahlum: – Solveig er smartere enn man tror

Programlederduoen ble kjent under innspillingen av TV 2s nye serie «De ukjente».

Historiker og forfatter Hans Olav Lahlum debuterer som programleder når han sammen med Solveig Kloppen legger ut på reise for å finne slektninger etter seks av de 112 eidsvollsmennene.

Trangt i baksetet

Gjennom opptaksperioden har de måttet reise i både inn- og utland. Naturlig nok har de derfor fått mye tid til å snakke sammen. Særlig ettersom ingen av dem har sertifikat, og de har blitt stuet sammen i baksetet.

– Der satt vi og snakket om livets mysterier og familiehistorier sammen. Hva denne historien måtte mangle, så tror jeg ikke det er kjemi mellom programlederne i hvert fall, sier Lahlum på besøk i God morgen Norge.  

Den tilsynelatende ulike programlederduoen er svært fornøyd med reisefølget.

– Alle burde oppleve et par måneder i bil med Hans Olav Lahlum, sier Solveig.

Fant tonen umiddelbart

Kloppen mener selv at hun har blitt litt smartere gjennom å tilbringe så mye tid sammen med sin beleste makker, som både er norsk historiker, forfatter, skribent, sjakkspiller og politiker. 

Likevel mener Lahlum at de likevel har mer til felles enn man skulle tro. 

– Solveig er ganske mye smartere enn det som har kommet frem tidligere. Vi er nok egentlig likere enn man skulle tro. Vi har ganske sterk interesse for mennesker og ulike typer mennesketyper. Solveig er mer belest og intellektuell enn det man kanskje har fått inntrykk av i noen av de tidligere programmene. Så vi fant vel tonen umiddelbart, understreker han. 

Skal speile Norge

Idéen med serien er å bli bedre kjent med historien til seks av de 112 eidsvollsmennene. Deretter hopper man rett til nåtid og finner noen av de omkring 70 000 nålevende etterkommerne man har funnet ved hjelp av slektsforskning. Det store spørsmålet er - opprettholder etterkommerne arven? Det hele skal bli et underholdende samtidsportrett av Norge. TV 2s jubileumserie «De utvalgte» skal markere 200-årsjubileet for Norges grunnlov. 

Første eidsvollmannen de to programlederne skal finne etterkommere etter er Theis Jacob Thorkildsen Lundegaard. Theis var født i Lyngdal og var bonde og politiker. 

Lundegaard kom fra fattige kår, men gjorde det etter hvert godt innen handel langs kysten mellom Christiania og Bergen. Han var en frittalende mann uten særlig respekt for embedsmenn og andre øvrighetspersoner.

Se premieren på «De utvalgte» i kveld kl. 21.40 på TV 2!