Mener Norge gir etter for Kina-bølling

Reagerer på myndighetenes Dalai Lama-nei. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den Norske Tibetkomité synes det er skummelt at norske myndigheter har latt seg presse av Kina til å ikke treffe Dalai Lama når han kommer til Oslo i mai. Onsdag blir saken tema i Stortingets spørretime.

– Alle tibetanere blir veldig emosjonelle. Alle som treffer ham begynner å grine med en gang, sier Tsomo Svenningsen til TV 2.

Beskriver Kina som bøller

Hun er norsk tibetaner og lederen av foreningen som er med å arrangere Dalai Lamas besøk til Oslo. Hun synes det er svært uheldig at ingen fra det offisielle Norge nå vil ta ham i mot.

– De vil jo gjøre Kina glad. Det i seg selv er ganske skummelt og det viser at det lønner seg å bølle. Det er det Kina gjør, de straffer alle landene som tar i mot Dalai Lama. 

I onsdagens spørretime på Stortinget blir saken et tema. Det sørger lederen i Stortingets Tibetkomité, Kjetil Kjenseth (V), for. 

– Jeg vil utfordre Børge Brende på hva som er Norges interesser. Er de bare økonomiske, og er det på Kinas premisser vi skal diskutere? spør han. 

Må inn bakveien?

Det har tidligere blitt antydet at eksil-tibetaneren må føres inn bakveien når han skal inn på Stortinget. 

– Inntil noen lærer meg noen andre regler enn å gå inn hoveddøren med gjester, så kommer jeg til å gå inn hoveddøren. Det er på Løvebakken, sier Kjenseth. 

– Jeg finner meg ikke i å skulle bli diktert og måtte gå inn en bakvei. Særlig ikke med Dalai Lama. 

Heller ikke kongehuset skal møte Dalai Lama.

– Siden besøket ikke er offisielt er det ikke naturlig at kongehuset involveres, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen til TV 2.