Massivt kommune-nei til reservasjonsretten

Bare fem av 157 kommuner som har sendt høringssvar til helseminister Bent Høie, sier ja til reservasjonsrett, viser en gjennomgang TV 2 har gjort. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Én uke før høringsfristen om reservasjonsmuligheten går ut har 157 kommuner sagt sitt. 146 av dem sier blankt nei til å gi fastleger en reservasjonsmulighet. 

Norske kommuner setter ned foten for regjeringens forslag om reservasjonsmulighet for fastleger. De eneste som er positive til ordningen så langt er Balsfjord, Forsand, Giske, Lyngdal og Samnanger. 

– Rettighet for pasientene

– Det er jo en rettighet pasientene har å få utført sånne tjenester. Så vi er nødt til å løse dette på en god måte for innbyggerne våre, sier fungerende ordfører i Sund, Nils Kåre Skoge (H).

Alle de 157 som har svart, mener det ikke skal være opp til kommunene å bestemme om deres fastleger skal få reservere seg. 

– Jeg synes Bent Høie og Erna Solberg bør sørge for at dette avgjøres sentralt, og at det ikke skal overlates til kommunene. Det er også et veldig tydelig signal fra de aller fleste kommunene. Dette er ikke et lokalt anliggende, dette må regjeringen ordne opp i på egenhånd, sier ordfører i Mandal, Tore Askildsen (KrF).

Flertall

Det er stortingsflertall for å innføre en reservasjonsmulighet til tross for de store protestene.

– Dette er en trend vi har sett under hele høringsrunden. Vi skal oppsummere når fristen har gått ut og jeg er spent på å se innspillene på ordningen og eventuelle forslag på hvordan gjøre forslaget enda bedre for pasienten, sier helseminister Bent Høie til TV2.

Ansetter ikke

I Lier kommune har de nå bestemt seg for å ikke ansette leger som reserverer seg.

– Hvis det ansettes nye fastleger så skal det ikke ansettes leger som reserverer seg mot abort. Det er det som står i vedtaket, uansett hva regjeringen går inn for, sier ordfører i Lier, Helene Justad (H).