ANKET DRAPSSAK: Advokat og forsvarer John Christian Elden (t.h.) og bistandsadvokat Harald Stabell før ankerettsaken i forbindelse med drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
ANKET DRAPSSAK: Advokat og forsvarer John Christian Elden (t.h.) og bistandsadvokat Harald Stabell før ankerettsaken i forbindelse med drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

SIGRID-SAKEN:

– Litt før klokken ett prøver jeg å få kontakt med Sigrid. Men det er ingen som svarer

BORGARTING LAGMANNSRETT (TV 2): Tom Schjetne, faren til Sigrid Giskegjerde Schjetne, fortalte lagmannsretten om den tragiske natten datteren forsvant.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Lørdag 4. august 2012 forlot Sigrid huset vårt på Østensjø på ettermiddagen. Hun skulle på Ekebergsletta for å se på fotball med en venninne. Avtalen var at hun skulle bli med hjem til venninnen etterpå. Vi hadde en avtale om at hun skulle gå hjem derfra rundt midnatt og skulle være hjemme senest halv ett, forteller Schjetne.

Før han satt seg i vitneboksen måtte han passere mannen som er tiltalt for å ha drept datteren hans på kloss hold. Den tiltalte 38-åringen har med seg flere tykke notatpermer hvor han har limt inn klipp fra pressedekningen av saken og notert.

I dag startet ankesaken der skyldspørsmålet og spørsmålet om tilregnelighet skal behandles for nytt for den 38 år gamle Ålesundsmannen, som i Oslo tingrett ble dømt for drapet og overført til tvungent psykisk helsevern.

Da retten ble satt nektet han straffskyld for drapet, og også for å ha vært utilregnelig i den grad han skulle bli erkjent skyldig også i ankesaken.

Kom ikke hjem som avtalt

Da datteren ikke kom hjem som avtalt, ble faren mer og mer urolig.

– Litt før klokken ett prøver jeg å få kontakt med Sigrid med mobiltelefonen. Men det er ingen som svarer. Da tar jeg kontakt med venninnen hennes og spør om Sigrid er der fremdeles. Venninnen forteller at hun gikk fra henne litt før klokken 24.00 og slik sett skulle vært i rute som avtalt, forteller Schjetne med rolig stemme.

Finner en hvit ankelsokk

Han gikk derfor ut for å lete. Mens han er ute, nærmere klokken 01.15, ringer hans kone hjemmefra og forteller at to gutter har kommet på døren og levert Sigrids mobiltelefon.

De to guttene blir med ut igjen for å lete etter Sigrid.

– Vi finner en hvit ankelsokk, som ligger like ved fortauskanten ved barnehagen, forklarer Schjetne.

Barnehagen regnes som stedet 16-åringen forsvant augustnatten i 2012 og den ligger kun 100 meter fra familiens hus.

Startet leteaksjon

Etter å ha sovet i lengden to timer, er Sigrid fortsatt borte dagen etterpå.

– Så setter vi rett og slett i gang med å lete etter henne, og starter derfor en organisert leteaksjon i det små, forteller Schjetne til lagmannsretten. 

Leteaksjonen skulle kjapt vokse til en massemønstring av frivillige som finkjemmet nærområdene på Østensjø i ukene som kom. Først nesten fire uker senere, 3. september ble jenta funnet drept i et skogsholt på Kolbotn.