ØKNING: Fra 2011 til 2012 økte antall brystoperasjoner med silikon med 67 prosent. Foto: Scanpix/ Alias Rune og Espen
ØKNING: Fra 2011 til 2012 økte antall brystoperasjoner med silikon med 67 prosent. Foto: Scanpix/ Alias Rune og Espen

Nå er det 40- og 50-åringene som bruker penger på nye pupper

Stadig flere av oss velger å legge oss under kniven for å fikse på utseende. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Plastisk kirurgi er i vinden som aldri før. 

Rekordmange kvinner fikser på brystene sine, og blant menn er det størst økning i neseplastikk. 

– 40 er de nye 30-årene

Det et tall fra Teres, Skandinavias største kjede av private sykehus og klinikker som viser utviklingen. 

Fra 2011 til 2013 økte antall brystløfteoperasjoner med silikoninnlegg med hele 67 prosent. 

– Det er en veldig spredning i alder, og vi ser at det er en stor økning brystkirurgi blant kvinner i 40- og 50-årene, sier sjef i Teres, Erik Grefberg til TV 2. 

Gjennomsnittsalderen i denne pasientgruppen har økt med mer enn 10 år – fra 35 til 46 år. Grefberg mener flere av de eldre kvinnene ønsker seg pene bryster fordi det bevarer livskvaliteten. 

– De vil ikke føle en begrensning for det å blant annet gå i bikini. 40-årene er de nye 30-årene. Mennesket og samfunnet utvikler seg, og vi er kravstore i forhold til livskvalitet, sier Grefberg. 

Han sier kvinner i alle aldre bryr seg mye om brystene deres. 

LIVSKVALITET: Erik Grefberg, sjef for Teres-klnikkene mener folk er villig til å gjøre mer for å oppnå livskvalitet.
LIVSKVALITET: Erik Grefberg, sjef for Teres-klnikkene mener folk er villig til å gjøre mer for å oppnå livskvalitet.

– Gravitasjonskraft, barnefødsler og amming gjør sin innvirkning på de fleste. Dersom man går med planer om å legge inn silikon, er det mange som velger å gjøre dette når man er gjennom denne perioden, og man opplever at ønske om å få tilbake sine opprinnelige og «naturlige» bryster, sier Grefberg. 

Spesialist i plastisk kirurgi ved Volvat, Barbara Dahl, deler Grefbergs syn. 

– Brystkirurgi er fortsatt et av de vanligste inngrepene både blant unge og eldre, men mange kommer når de har vært gjennom fødsel. Da vil de korrigere hengebryst. Det er noe jeg ser mer og mer, sier Barbara Dahl til TV 2. 

Hun forteller også at flere kvinner kommer å skifte ut protesene, som normalt holder i ti til 20 år.

«Voksne» pasienter 

Det er fortsatt en betydelig overvekt av kvinner som legger seg under kniven for å rette på utseende. Av alle utførte inngrep er 85 prosent gjort på kvinner, og de resterende 15 prosent på menn. 

– Det er gledelig å se at alderen til pasientene går oppover, og at vi har «voksne» folk som våre pasienter. Det er noe med at dette er viktige avgjørelser, og vi er glad for å kunne gjøre noe for å forbedre livskvaliteten til disse menneskene, sier Grefberg. 

Barbara Dahl ved Volvat sier det også er populært å gjøre mindre omfattende inngrep. 

– Folk tar botox, injeksjoner som restylane og fettinnsprøytninger. Folk er ute etter det effektive, som gjør at de raskt er tilbake i hverdagen. Folk vil gjerne unngå å ta fri, sier Dahl. 

De tror begge det er blitt mer stuerent å bruke penger på plastisk kirurgi, men at det fortsatt er en svært privat beslutning. 

– Folk har som regel ikke veldig lyst til å snakke om denne typen inngrep. Det er en intim og privat beslutning, sier han. 

Spesialist Dahl sier hun opplever at flere bruker penger på plastisk kirurgi. 

– Flere blir det, og spesielt eldre. De vil også føle seg freshe, sier Dahl. 

Nese og øyne

Blant menn er det en markant økning i antall neseoperasjoner. Fra 2012 til 2013 gikk andelen inngrep opp hele 69 prosent. 

FLERE: Spesialist i plastisk kirurgi ved Volvat, Barbara Dahl sier det er flere eldre som ønsker å føle seg freshe, og velger plastisk kirurgi. Foto: Volvat.
FLERE: Spesialist i plastisk kirurgi ved Volvat, Barbara Dahl sier det er flere eldre som ønsker å føle seg freshe, og velger plastisk kirurgi. Foto: Volvat.

– Blant kvinner og menn som får utført neseplastikk er det en overvekt av ikke-etnisk norske. Det er muligens blitt slik at det er det vestlige utseende som har blitt et ideal her, sier Grefberg. 

På Volvat er det svært normalt at menn kommer inn med et ønske om å rette på øye-området. 

– Det er i tillegg en del menn som ønsker fettsuging. Mange av disse er slanke menn, men som har en kul på magen de aldri blir kvitt, sier Dahl. 

Dekkes av staten

Enkelte velger å få utført plastisk kirurgi på grunn av helseproblemer. Mange av disse utføres nettopp på denne typen klinikker. 

– Jeg vil anslå at det er cirka en tredjedel av bukplastikkene her som betales av staten, sier Grefberg ved Teres-klinikkene. 

For at utgiftene av operasjonen skal dekkes av staten må det være av medisinsk indikasjon. 

I tillegg til bukplastikk er det brystreduksjon og øyeplastikk som er de vanligste inngrepene som dekkes av det offentlige.