ENDELIG FRISK: Hanna Little viser frem den eneste maten hun klarte å spise før hun ble hypnotisert: Pommes frites.  Foto: Caters/Bulls Press
ENDELIG FRISK: Hanna Little viser frem den eneste maten hun klarte å spise før hun ble hypnotisert: Pommes frites.  Foto: Caters/Bulls Press

Hanna (20) levde på pommes frites i 15 år

Den britiske jenta trodde bare at hun var kresen som ikke orket tanken på annet enn friterte poteter. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– All annen mat skremte meg. Jeg ble fysisk syk og nervøs. Jeg visste aldri hvordan jeg skulle reagere.

Det sier Hanna Little (20) til bilde- og nyhetsbyrået Caters.

Frem til nylig, hadde Hanna levd på pommes frites i 15 år.

Hanna, som bor i Cornwall sørvest i Storbritannia, takker hypnose for at hun nå klarer å spise normalt igjen. 

Orket ingenting annet

Det var som femåring at Hanna begynte å bli kvalm etter måltider. Hun orket ikke tanken på forskjellige smaker i munnen, og endte til slutt opp med å bare ville ha pommes frites.

Hun forteller at hun ble kvalm av å spise noe annet, og at hun frem til nå nylig nesten kun har levd på friterte poteter. 

– Jeg kunne gå på fester, pikniker og grillfester sammen med vennene mine, men jeg klarte ikke å spise noe. Ingenting annet enn pommes frites, sier hun.

Syk eller bare selektiv?

Hanna fikk diagnosen Selective eating disorder (SED). 

I 2010 sa forsker Nancy Zucker ved Duke Center for Eating Disorders i USA at SED må klassifiseres som en spiseforstyrrelse. 

– Pasienter med SED opplever mat på en annen måte. Både lukter og farger kan framkalle assosiasjoner som får dem til å miste appetitten. Forstyrrelsen begrenser livskvaliteten til de som rammes, lød Zuckers rapport. 

I rapporten skrev hun at dette ofte er kjennetegn på SED: 

  • De liker ofte pommes frites
  • De spiser ofte bacon som eneste kjøtt
  • De liker ferdigmat
  • De liker typiske barnematretter
  • De unngår grønnsaker, frukt og alkohol - men med unntak av lyst øl

Besvimte på jobb

Hanna har ingen forklaring på hvorfor det var akkurat pommes frites som appellerte. 

– Jeg tror kanskje det var fordi pommes frites er så enkelt. Det var tanken på å blande forskjellige smaker som skremte meg. Jeg klarte å få i meg ei tørr skive til frokost, men lunsj og middag måtte alltid være pommes frites, sier hun. 

I fjor besvimte en utmagret og underernært Hanna, etter at hun hadde begynt å jobbe på en fabrikk som krever at hun er konstant i bevegelse. 

– Da bestemte jeg meg for å ta grep - jeg kunne ikke leve på kun pommes frites. Det blir ikke mer usunt! Jeg bestemte meg for å prøve hypnose først, og det fungerte veldig bra, sier hun. 

Hun tok kontakt med psykiater Felix Economakis.

– SED er ofte forårsaket av et traume forbundet med mat. Det er ofte noe som har skjedd med en som baby, og som pasienten ikke bevisst husker, sier han til The Mirror. 

– Man ender opp med å forbinde maten med traumet, og utvikler en form for angst for denne maten. Ved å gå inn i det ubevisste, kan jeg få pasienten til å bearbeide traumet og bli kvitt frykten. 

Allerede etter én hypnosetime med Economakis, merket Hanna forskjell. 

HYPNOSE: Psykiater Felix Economakis behandler Hanna Little. Foto: Privat
HYPNOSE: Psykiater Felix Economakis behandler Hanna Little. Foto: Privat

– Jeg spiste et pizzastykke etter timen, og det var kjempegodt! Det er favorittmaten min nå, sier hun og smiler. 

Hanna forteller at hun sakte men sikkert lærer seg å like annen type mat, og at hun er glad for å endelig ha fått hjelp. 

– Jeg trodde at jeg bare var kresen, men så var jeg faktisk syk. Endelig kan livet mitt begynne, avslutter hun.