– Vi har en Langer i buret

Klanen hyller sin nye keeper, men Michael Langer visste ikke at navnet hans på norsk gjerne knyttes til det å selge dop. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ullevaal stadion (TV 2): I fjor tok han plassen i Vålerenga-buret fra Lars Hirschfeld, men i år har Gudmund Taksdal Kongshavn selv fått kjenne hvordan det er å bli danket ut som førstekeeper.

For på siste dag av overgangsvinduet i januar hentet Kjetil Rekdal overraskende inn en ny sisteskanse fra tysk 2. bundesliga.

Tigersprang

Mot Haugesund sist helg fikk han debuten, og mot Sandnes Ulf vartet Michael Langer opp med en feberredning på stillingen 0-0. Det skjedde etter at Vålerenga hadde sløst voldsomt med sjansene de første 20 minuttene.

Hvordan klarte du det?

- Jeg vet ikke. Av og til har du flaks, som i dag. Jeg forsøkte bare å gjøre mitt beste for laget, svarer Langer til TV 2 etter 3-0-seieren.

- Bare flaks?

- Ja, bare flaks, ler østerrikeren. 

Lot seg lokke av Rekdal

Michael Langer har stått én kamp på øverste nivå i Tyskland, for Stuttgart i 2007, men de siste to sesongene har 29-åringen spilt i SV Sandhausen på nivå to. Da Vålerenga tok kontakt søndag 30. mars, dagen før overgangsvinduet stengte, tok det kort tid før østerrikeren var på plass i Norge. Låneavtalen løper ut juni i år. 

- Jeg kjenner godt til Kjetil fra før, da jeg var liten så jeg alt av tysk Bundesliga på TV. De ringte på søndag, og mandag var jeg klar så det skjedde raskt, men jeg stortrives i Vålerenga, sier Langer.

Klaps på skuldra

Taksdal Kongshavn stod de to første kampene i årets sesong, men Langer har stått de to siste og var svært delaktig i årets første Vålerenga-smultring i hjemmemøtet med Ulf.

Etter oppgjøret fikk han et velfortjent klaps på skuldra av rivalen som så kampen fra benken.

- Michael er en utrolig fin type, det ville bare vært dumt av meg å skulle være sur på han fordi han spiller og gjør det han er betalt for. Den frustrasjonen jeg har får jeg bare bruke på en positiv måte, Michael har vært med på mye og jeg har sikkert mye å lære av ham, sier Kongshavn.

Bergenseren fungerte faktisk som privatsjåfør for den nyankomne den første uka han tilbragte på hotell i Oslo.

- Gudmund og jeg hjelper hverandre både på og av treningsfeltet, og han har hjulpet meg med å integrere meg så raskt i spillergruppa. Nå gjenstår det bare å lære norsk, smiler han takknemlig.

Forventet førstekeeperplassen

Men etter å ha stått 25 av 30 kamper i fjor forventet Taksdal Kongshavn å fortsette som førstekeeper også i år.

- Ja, selvfølgelig hadde jeg det. Jeg syns jeg hadde et godt år i fjor, signerte en ny kontrakt i vinter og har veldig lyst til å spille, men det går ikke alltid slik en ønsker, sier Kongshavn diplomatisk. 

Trener Kjetil Rekdal vedgår at det var en vanskelig avgjørelse å vrake unggutten før møtet med Haugesund.

- Det er ikke store forskjellen på de to. Gudmund er en veldig talentfull keeper han, og har stått bra for oss i fjor og fått erfaring. Men gjennom vinteren har det vært smårusk med ham, involvert i noen baklengsmål, litt trøblete i igangsettingen og med beina. Der er Michael mye roligere og mer erfaren, forklarer Rekdal for TV 2.

Skadet i vinter

23-åringen har forståelse for beslutningen, men mener han fortjener å stå.

- Jeg var skadet fra i fjor høst til i februar, og hvis du leter etter feil så finner du alltids noen feil. Men jeg skulle ønske jeg var bedre, det er ting jeg kunne gjort annerledes, men nå tenker jeg bare på det jeg skal gjøre for å vokte bure igjen så snart som mulig, sier Kongshavn.

Rekdal liker innstillingen og håper det fortsatt blir vanskelig å velge keeper i ukene framover.

- Jeg håper at Gudmund kan lære av det han ser på trening, for vi har ikke gitt opp Gudmund. Han er en viktig spiller for Vålerenga, og vi har egentlig ikke råd til å ha han sittende på benken i lang tid. Men nå er konkurransen der og Michael har overbevist i de to kampene han har fått spille, ingen tvil om det, konstaterer han.

Morsomt kallenavn

Også Klanen har knyttet østerrikeren til sitt humoristiske bryst. På søndag kunne man gjentatte ganger høre "Vi har en Langer i buret" runge utover Ullevaal - en kjærlig hilsen til keeperen som har et navn som lett kan kobles mot mer lyssky aktiviteter.

Selv var ikke Langer klar over at navnet hans på norsk gjerne kobles mot det å selge narkotika.

- Jeg vet de synger navnet mitt, og at det betyr at jeg er lang, sier han.

- Men visste du at Langer betyr doplanger på norsk?

- Betyr det dét? skvetter Langer.

- Det er ikke bra, ikke bra. Men det er humoristisk, så det er gøy, smiler Vålerengas foreløpige førsteskanse.