Fant unike bilder av mord og åsteder i gamle politiarkiver

Et ektepar har funnet over én million bilder i Los Angeles-politiets gamle arkiver. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bildene har ligget gjemt i City Records Center i hjertet av den amerikanske storbyen Los Angeles. 

Et av mange arkiv i denne bygningen er LAPD-arkivet – politiets egne arkivbilder. 

Fra 1925

I samlingen bilder er det omkring én million fotografier, og noen av bildene er fra så tidlig som 1925. Mange av bildene er fra Special Investigations Division, USAs eldste krim-lab. 

Bildene viser åsteder, bankran-notater, bilder fra likhuset og andre kriminelle handlinger. 

Det var fotograf og tidligere LAPD-betjent Merrick Morton som startet innsamlingen av bildene. I 2001 gjorde han research for et annet fotoprosjekt, men fant tilfeldigvis arkivet. Han overbeviste myndighetene om å få tilgang til arkivet, og fikk det. 

Sammen med kona, fotograf-forhandler Robin Blackman har han gått gjennom hundrevis av konvolutter med negativer. I løpet av 13 år har paret funnet fram til de viktigste bildene for historien. 

Underveis i prosessen oppdaget de at noen av eskene inneholdt svært brannfarlig materiale, og brannvesenet anbefalte at eskene skulle brennes.

Fotografene gjorde sitt for at bildene skulle bevares, og mesteparten ble flyttet til eget kjølelager, hvor de oppbevares i dag. 

Unik utstilling

50 av bildene er nå blitt til en utstilling. De unike bildene vises fram på Paris Photo Los Angeles på Paramount Studios, en kunstutstilling som arrangeres 25.-27. april. 

Leder av utstillingen sier bildene vil bli som en filmopplevelse. 

– Bildene minner om film noir eller om scener fra dagens filmer. Men de representerer faktisk biter av ekte hendelser, sier Julien Frydman til Daily Mail. 

På mange av bildene er det skrevet et nummer, som representerer saken. I tillegg er det skrevet fotografens initialer.