Dette må du huske på når du skal grille reinsdyr

Reinsdyr kan være en utfordring på grillen. Få tips fra «Norges Grillmester»-ekspertene.

REIN PÅ GRILLEN: Når du skal grille rein, er det viktig å pensle hele tiden slik at kjøttet ikke tørkes ut. Foto: Stian Broch
REIN PÅ GRILLEN: Når du skal grille rein, er det viktig å pensle hele tiden slik at kjøttet ikke tørkes ut. Foto: Stian Broch

Reinsdyr er sunt og magert, og er derfor en utfordring i den sterke varmen på grillen. For at kjøttet ikke skal tørke ut er det viktig å pensle hele tiden med en smakfull grillolje. Den lager du enkelt selv. 

Grillolje 

Lag en grillolje med litt hvitløk og rosmarin: 

2 dl nøytral matolje 

1 stor kvast rosmarin (eller annet godt) 

4 fedd hvitløk 

Varm opp oljen til ca 90 grader med hvitløk og urter, avkjøl. Da har du en aromatisk og god olje til å pensle kjøttet med. 

Reinsdyr på grillen 

Grill først på direkte varme for å gi kjøttet den karamelliserte og gode overflaten, flytt deretter kjøttet på indirekte varme og pensle av og til med oljen. Reinsdyret kan du trygt servere rosa.

Bruk gjerne et steketermometer og grill til du har en kjernetemperatur på ca 58 °C - 62°C. 

Husk å ta kjøttet av grillen 3-4 grader før ønsket kjernetemperatur, temperaturen stiger noen grader på restvarmen i kjøttet. La kjøttet hvile i cirka 8-10 minutter før servering. 

Server gjerne i kombinasjon med grillet sopp, en hjemmelaget pølse, og f.eks. kremet nykål. 

Kremet nykål 

Til 4 personer 

3/4 middels stort kålhode 

1 eple (uten kjerne og skall, kuttet i små terninger) 

Vann til koking (smak til vannet med litt salt)

1/2 stk løk, finhakket 

2 dl kremfløte 

1 dl creme fraîche 

1 ss dijonsennep 

1 ss smør 

1 ss finsnittet gressløk 

Salt og pepper

Fremgangsmåte:

1. Rens kålen, snitt den i tynne strimler og ha den 30 sekunder i kokende vann før du avkjøler i isvann. 

2. Fres løken og eplet blank i smøret i en kjele, tilsett fløte og creme fraîche og kok opp til det tykner litt. Smak til med sennep, salt og pepper. 

3. Vend inn kålen og finsnittet frisk gressløk.

Garner gjerne med tørkede bær og urteblader.

Alle oppskrifter og tips er utarbeidet av: Kjøkkensjef Jan Dahdji, Grilleriet og Espen Lie, MENY.