LAM PÅ GRILLEN: Lammekjøtt smaker mye og er naturlig fett. Hvorfor ikke prøve lammelår på grillen. Foto: Stian Broch
LAM PÅ GRILLEN: Lammekjøtt smaker mye og er naturlig fett. Hvorfor ikke prøve lammelår på grillen. Foto: Stian Broch

Slik blir lammekjøttet perfekt på grillen

Lam er perfekt grillmat, og det kommer i mange varianter. Få tipsene til tilberedningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lam kommer i mange varianter – også på grillen. Helgrillet lam, grillet lammelår, lammecarreè, lammeribbe, lammekebab, lammespyd eller en saftig og god lammeburger.

Lam smaker mye, lammekjøttet er naturlig fett, og det tåler godt varmen fra grillen.

Perfekt grillmat, med enkelt og sommerlig tilbehør som bakte poteter, tzatziki, godt brød, solmodne tomater, ratatouille med mer.

Lammeburger/lammekebab 

500 gram lammedeig eller kvernet lammekjøtt 

1 ts malt cummin 

1 fedd hvitløk, finhakket 

½ ss potetmel 

½ dl vann 

1 ss finhakket frisk rosmarin 

Disk opp med lammeburger med syrlig coleslaw i sommer. Foto: Stian Broch
Disk opp med lammeburger med syrlig coleslaw i sommer. Foto: Stian Broch

2 ss persille

Fremgangsmåte:

1. Ha alle ingrediensene i en bolle og rør dem lett sammen. 

2. Del deigen i fire og form til burgere på ca 1,5 cm tykkelse, eller form de til «shishkebab» på et spyd. 

3. Stek dem på forholdsvis sterk varme, ca. 2 minutter på hver side. De kan godt være litt rosa inni. Legg dem i focaccia eller annet godt brød, servert med en syrlig og spicy coleslaw laget på yoghurt.

Syrlig coleslaw 

300 g finsnittet kål 

1 eple uten kjerne og skall, revet 

2 dl gresk yoghurt 

Saften av ½ lime 

Finhakket Habaneros 

Finhakket frisk koriander

Vend alt sammen, smak til med salt og pepper.

Lammecarrè på grillen 

Lammecarrè bør være romtemperert når den skal grilles. Foto: Prima Jæren
Lammecarrè bør være romtemperert når den skal grilles. Foto: Prima Jæren

Lammecarrè er delikat og saftig kjøtt og passe mengde fett til at det blir skikkelig smakfullt på grillen. 

Ta frem lammecarréen i god tid så den blir romtemperert før grillingen. 

Lammecarrèen får du kjøpt ferdig trimmet i butikken. Alt du trenger å gjøre er å tilberede. 

Grillolje 

Lag en grillolje med litt hvitløk og rosmarin: 

2 dl nøytral matolje 

1 stor kvast rosmarin 

4 fedd hvitløk 

Varm opp oljen til ca 90 grader med hvitløk og urter, avkjøl. Da har du en aromatisk og god olje til å pensle lammet med.

Lag riss i rutemønster på fettsiden av lammet. Gni lammet godt inn med salt og pepper. Start grillingen av kjøttet på direkte varme i noen minutter på begge sider. Deretter flytt kjøttet til en plass på grillen med lavere temperatur, det vil si fortsett tilberedningen på indirekte grilling.

Pensle av og til med grilloljen. Sett lokket på grillen til lammecarréen er klar. 

Lam kan serveres ved ulike temperaturer avhengig av hvor velstekt du ønsker den. 62 °C for rosa og 68 °C grader for godt stekt. Husk å ta kjøttet av grillen 3 – 4 grader før ønsket kjernetemperatur, temperaturen stiger noen grader på restvarmen i kjøttet. La kjøttet hvile i cirka 8-10 minutter før servering. Gni gjerne kjøttet inn med litt gremolata mens det hviler.

Tilbehør:

Helgrillet og fylt portobellosopp 

Beregn 1 stk sopp pr person 

Knekk av stilken og fyll «hattene» med en spiseskje kryddersmør. 

Bak soppen på middels grillvarme til den er mør og smøret er smeltet.

Gremolata 

2 fedd hvitløk 

1 sitron 

2 ss persille 

2 ss olivenolje

Finhakk hvitløk, riv skallet av sitronen (på den fine siden av rivjernet), finhakk persille. Alt røres sammen og spe med olivenoljen og saften av ½ sitron. 

Ratatouille på grillen 

2 stk løk 

2 fedd hvitløk 

1 stk aubergine 

1 stk grønn squash 

2 stk grønne paprika 

1 bx gode cherrytomater (Hermetiske) 

2 kvister rosmarin 

2 kvister timian 

olivenolje 

salt og pepper

Fremgangsmåte: 

Aubergine og squash: Del squash og aubergine i skiver og salt de med grovsalt i 10 minutter. Da trekker væsken ut og de blir grillet og ikke kokt i egen væske på grillen. Skyll raskt i vann og tørk av de. Grill og pensle litt med grilloljen til de er gyldne og møre. Krydre med salt og pepper.

Løk: Skrell løken og del den i «båter». Grilles møre på grillen. Pensle underveis med grillolje.

Paprika: Pensle paprikaen med litt matolje, grilles hardt til skallet er sort. Legg i en plastpose og la den avkjøle i 10 minutter. Nå kan du lett trekke av kjøttet og fjerne frøene. Del i ønskede biter.

Finhakk hvitløken og fres den lett i en kjele, tilsett tomatboksen, pisk inn olivenolje, og urter, smak til med salt og pepper. Anrettes lagvis på tallerkenen og toppes med tomatsausen, eller du kan vende alt sammen og servere ved siden av. 

Alle oppskrifter og tips er utarbeidet av: Kjøkkensjef Jan Dahdji, Grilleriet og Espen Lie, MENY. 

Husk å få med deg «Norges Grillmester» på TV 2 mandag kl.21.40.