Nazi-bunker er rede for 37.000 flaggermus

Bunkeren i Polen er verdens største menneskeskapte flaggermushule.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Adolf Hitler bygget den store bunkeren i Miedzyrzecz i Polen, ikke langt fra grensen til Tyskland, mot slutten av andre verdenskrig.

Bunkeren skulle beskytte Det tredje riket mot angrep fra øst, men arbeidet viste seg på være forgjeves. 69 år etter at krigen tok slutt, er bunkeren blitt en turistmagnet.

Største menneskeskapte

Men den kommer også til nytte for tusenvis av andre vesener. 37.000 flaggermus bruker den som tilholdssted. 

– Europas største flaggermusrede er en hule i Romania. Men her har vi den største menneskeskapte, sier zoolog Jan Zitsjotski ved universitetet i Zielona Gora, til nyhetsbyrået AFP.

Se utdrag fra reportasjen om bunkers-redet øverst i artikkelen.

Enormt bunkeranlegg

Fasilitetene til flaggermusene er som Batmans egen hule, Batcave.

TRENGER RO: La dem sove i fred, ellers kan de få sjokk og dø. Foto: AFP
TRENGER RO: La dem sove i fred, ellers kan de få sjokk og dø. Foto: AFP

– Her har de det godt. Her har de ingenting å frykte, sier han.

Anlegget strekker seg over 60 kilometer, og rommer mer enn hundre bunkere, skjulesteder og hindringer for fiendene Hitler ventet skulle angripe.

Det er i den midtre delen av anlegget flaggermusene ligger og sover skulder til skulder. De har tatt tilhold i noen av tunnelene som knytter bunkerne sammen.

– Det er ideelt, på grunn av den stabile temperaturen og fuktigheten, sier Zitsjotski til AFP.

Beskyttes mot inntrengere

Flaggermusmannen tilbringer masse tid sammen med dyrene, mens han jobber med en studie om dem.

– Våren kom tidlig, så flere av dyrene er allerede fløyet ut for å lete etter mat og noen å pare seg med, sier zoologen.

Når flaggermusene ligger i vinterdvale, synker kroppstemperaturen til litt over temperaturen i omgivelsene. Vitale funksjoner går på sparebluss. Hjertet slår bare et par slag i minuttet.

Disse flaggermusene har farligere inntrengere enn Catwoman og The Joker å tenke på, der de slumrer i bunkersen. Å forstyrre et dyr i dvale i utide kan ta livet av dem, på grunn av den krevende prosessen med å våkne og få i gang kroppen etter dvalen.

Derfor har museumsledelsen som viser turistene rundt i bunkersene, sperret av tunnelene hvor de holder til. 

– For å komme inn her trenger man spesiell tillatelse. Det er for å beskytte dyrene mot turister og vandaler, sier Zitsjotski.

KJEMPESTORT REDE: 37.000 flaggermus overvintrer i bunkeranlegget som Hitler bygget, på tampen av 2. verdenskrig. Foto: AFP
KJEMPESTORT REDE: 37.000 flaggermus overvintrer i bunkeranlegget som Hitler bygget, på tampen av 2. verdenskrig. Foto: AFP