KRISTNE KINESERE: Til tross for at Kina offisielt er et kristent land har antallet kinesiske protestanter og katolikker økt kraftig. FOTO: AFP
KRISTNE KINESERE: Til tross for at Kina offisielt er et kristent land har antallet kinesiske protestanter og katolikker økt kraftig. FOTO: AFP

– Kina vil om få år bli verdens største kristne land

Kristendommen er på frammarsj i Kina, som i løpet av få år vil ha flere kirkegjengere enn noe annet land i verden, spår ledende ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kina er fortsatt offisielt et ateistisk land, og under den såkalte kulturrevolusjonen på 1960- og 70-tallet sørget Mao Zedong og rødegardistene for å stenge alle landets kirker.

Etter Maos død begynte millioner av kinesere igjen å søke til kirkene og i 2010 var det 58 millioner protestanter i landet, ifølge en undersøkelse utført av Pew Research Centre.

Professor Fenggang Yang ved Purdue-universitetet i USA, som regnes som en ledende ekspert på religioner i Kina, tror utviklingen vil skyte fart.

– Etter min beregning vil Kina snart bli verdens største kristne land. Dette vil skje på under en generasjon, sier han til The Telegraph.

Antallet kinesiske protestanter vil øke til hele 160 millioner fram mot 2025. Kina vil dermed passere USA som i 2010 hadde 159 millioner protestanter, men som nå opplever en motsatt utvikling.

Mao feilet

Antallet katolikker er også økende i Kina og innen år 2030 spår professor Fenggang at det totale antallet kristne i landet vil passere 247 millioner. 

Kina vil dermed passere både Mexico, Brasil og USA og bli verden største kristne land, tror han.

– Mao trodde han kunne avskaffe religion. Han trodde også at han hadde nådd dette målet. Det er ironisk. De gjorde ikke det. De feilet faktisk totalt, sier Fenggang. 

(©NTB)