Tannløst United avkledd av Everton

– Dette var ydmykende og pinlig for David Moyes, konkluderte Kasper Wikestad etter kampen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Everton trengte tre poeng etter at Arsenal slo Hull på overbevisende vis tidligere i dag. 

Det klarte de uten alt for store problemer.

Everton var klart best i oppgjøret på Goodison Park, og for David Moyes ble det alt annet enn et lystig gjensyn med sin gamle hjemmebane.

– Sacked in the morning, sang Everton-supporterne mot slutten av kampen, som til slutt endte med 2-0-seier til Everton.

– Dette var ydmykende og pinlig for David Moyes. Å komme tilbake til sin gamle hjemmebane, som sjef for en storklubb, og bli så grundig rundspilt, det ikke ha vært en god følelse, mente Kasper Wikestad etter kampen. 

– Vi spilte godt i første omgang

United hadde særlig problemer med å demme opp for Evertons to gode backer. Leighton Baines la ikke skjul på at det var spesielt å ha Moyes tilbake på Goodison Park. 

– Jeg tror det tilførte litt ekstra krydder for supporterne. Det betydde mye for dem, og vi ønsket å gi dem denne seieren, sa Evertons første målscorer etter kampen. 

Hovedpersonen selv ville ikke krisemaksimere etter tapet.

– Vi ga bort to fryktelige mål, men før det holdt vi i ballen på en svært god måte. Det vi ikke klarte var å skape sjanser. Vi spilte svært godt i første omgang, men manglet den avgjørende pasningen ved flere anledninger, sa David Moyes etter kampen.

Erik Thorsvedt klarte ikke helt å forstå hva David Moyes var fornøyd med.

– Han virker litt forvirret med hensyn til hva god fotball egentlig er. Dette med ballbesittelse har vært opphausset i fotballen de siste årene. Det er selvfølgelig fordelaktig å ha ballen mye, men det krever jo at du har et sluttprodukt i det. Å ha ballen i laget kun for å ha den, er det ikke mye poeng i. 

Barkley nærmest i åpningsminuttene

Det skulle ta åtte minutter før det skjedde noe i oppgjøret mellom Everton og Manchester United. 

Coleman forserte ned langs Evertons høyreflanke og kom til innlegg, som ble headet ut i returrommet. 

Der kom Ross Barkley og hamret til. Dessverre for Everton traff Barkley alt annet enn rent, og ballen havnet på tribunen. 

Everton fikk straffe - på tredje forsøk

Noen minutter senere var Lukaku og Smalling i brytekamp innenfor sekstenmeteren. Ballen landet på armen til Smalling, men dommeren valgte å la spillet gå.

Det var trolig en korrekt avgjørelse.

Etter drøyt 20 minutter headet Lukaku ned til Steven Naismith, men den målfarlige angriperen klarte, i likhet med Barkley, ikke å få ballen på mål. 

Det oppsto en ny handssituasjon, men heller ikke denne gangen ble det gitt straffe. På tredje forsøk fikk imidlertid Everton straffen. Og nok en gang var det en helt korrekt avgjørelse.

Leighton Baines satte straffen hardt ned langs midten, og det var såvidt godt nok til at Everton tok ledelsen.

2-0 og dommerskryt

Like før pause fikk Everton også doblet ledelsen på kontring. Mark Clattenburg ga Everton fordel av ballen, og Mirallas ble spilt gjennom alene med De Gea. 

Avslutningen ble satt nådeløst ned i hjørnet, og Everton gikk til pause med 2-0.

– Det er fristende å si at Mark Clattenburg har vært banens beste, mente TV 2s kommentator Morten Langli. Dommeren hadde vurdert alle handssituasjonene korrekt, og viste sterk fotballforståelse da spillet fikk fortsette på 2-0.

– Clattenburg vurderer de to første handssituasjonene helt korrekt. Det er ikke straffe. Den tredje situasjonen er derimot straffe, og han gjør igjen det riktige. På 2-0 lar han spillet gå i stedet for å gi frisparket. Dette er ikke ofte jeg skryter av Clattenburg, men her treffer han på fire nøkkelsituasjoner, mente Kasper Wikestad.

Tannløst United

Evertons stopperkjempe Sylvain Distin måtte forlate banen i pausen, og ble erstattet av Alcaráz. 

Juan Mata fikk muligheten på frispark, fra omtrent samme hold som han scoret fra mot Newcastle, men skuddet traff muren. 

Et kvarter inn i andre omgang hadde United fortsatt ikke skapt en ordentlig stor sjanse, selv om de riktignok hadde overtatt mer av banespillet. 

Moyes så seg derfor tvunget til å gjøre et dobbeltbytte. Antonio Valencia kom innpå for Nani, som startet sin første kamp siden 7. desember. Chicharito kom inn for Evans, og Smalling-Jones dannet ny stopperduo for bortelaget. 

– United er sjokkerende svake

Det hjalp overhodet ingenting, og det var ikke antydninger til at United skulle skape sjanser.

– Det har vært sjokkerende svake 70 minutter av United, sa TV 2s kommentator Morten Langli da det gjensto 20 minutter av kampen. 

I stedet for et trykk mot Evertons mål, var det i stedet hjemmelaget som kom nærmest 3-0. Mirallas kom seg rundt på høyrekanten og slo inn til Naismith, som for andre gang i kampen avsluttet over i en god posisjon. 

Avslutningen var derimot svært god da Naismith fikk en ny sjanse ti minutter før slutt. Denne gangen var De Gea med på notene, og slo ballen ut til corner. 

Ydmykelsen ble på sett og vis komplett da Kevin Mirallas slo en frekk tunnel på Darren Fletcher. 

Og da Wayne Rooney ikke klarte å score alene mot Tim Howard, var det klart at poengene ville bli igjen på Goodison Park. 

Kampfakta

Everton: Howard, Baines, Distin (Alcaráz 46'), Stones, Coleman, McCarthy, Barry, Mirallas (McGeady 90'), Barkley (Osman 70'), Naismith, Lukaku.

Manchester United: De Gea, Jones, Smalling, Evans (Chicharito 61'), Büttner, Carrick, Fletcher, Nani (Valencia 61'), Kagawa (Welbeck 75'), Mata, Rooney.

Mål: Baines (28'), Mirallas (43')