Her setter Gilbert inn superrykket som ga seier i Amstel Gold Race

Belgieren kopierte vinneroppskriften fra 2012.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

BMC-rytter Philippe Gilbert vant Amstel Gold Race etter å ha syklet fra alt og alle opp den siste sagnomsuste Cauberg-bakken.

Lagkamerat Samuel Sánchez dro opp tempoet inn i bakken, og han ble fulgt av de andre storfavorittene Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick Step) og Alejandro Valverde (Movistar).

Kort tid etter at Sánchez ga seg kom Gilbert som skutt ut av en kanon, og ingen maktet å følge belgieren opp bakken.

Fullklaff med taktikken

Luken ble større og større, og med en kilometer igjen av løpet var det ingen tvil om hvem som skulle stikke av med seieren.

Rykket var nærmest en blåkopi av det han gjorde da han vant VM-rittet i den samme løypen i 2012. Han har også vunnet Amstel Gold Race i 2010 og 2011, så han trives godt i Nederland.

VINNER: Philippe Gilbert med det synlige beviset på at han vant årets utgave av Amstel Gold Race. FOTO: (AP Photo/Peter Dejong)
VINNER: Philippe Gilbert med det synlige beviset på at han vant årets utgave av Amstel Gold Race. FOTO: (AP Photo/Peter Dejong)

– For en fantastisk forsering av Cauberg. Det var ordentlig krutt i støvlene der, sa TV 2s sykkelkommentator Ole Kristian Stoltenberg om vinneren.

– Det var deilig å vinne et så stort ritt igjen. Taktikken fungerte 100 prosent for oss i dag, sa en glad seierherre etter løpet.

Kan kopiere 2011

Etter en tung sesong i 2013 er Gilbert nå tilbake i storform. 

Han vant også Brabantse Pijl for fire dager siden, og nå spør mange seg om Hushovds lagkamerat kan gjenta bedriften fra 2011 da han vant fire endagersritt på ti dager. Han stiller i alle fall blant favorittene i både Flèche Wallone og Liege-Bastogne-Liege.

– Jeg tar et ritt av gangen, men jeg bruker morgendagen til å forberede meg til Fléche Wallone, sa Gilbert til nederlandsk TV etter løpet.

Landsmannen Jelle Vanendert (Lotto Belisol) ble best av forfølgerne, etter at han slo Simon Gerrans (Orica Greenedge) i sin avslutning. Valverde og Kwiatkowski fulgte på de neste plassene.

Det ble gjort en rekke bruddforsøk gjennom hele rittet, men med åtte kilometer igjen var hovedfeltet med alle topprytterne samlet før den siste stigningen opp Cauberg.

Ingen norske med i teten

Ingen av de to norske deltakerne, Edvald Boasson Hagen og Lars Petter Nordhaug, var med å sette sitt preg på det 250 kilometer lange rittet.

Begge to satt med i hovedfeltet før slutten, men hang ikke med da det skulle avgjøres.

De hadde uansett hovedoppgave å være hjelperyttere for sine lags respektive kapteiner.

– Jeg følte meg veldig sterk, og satt med foran hele veien. Jeg gjorde den jobben jeg skulle for laget og tok en del vind for Bauke Mollema, sa Belkin-rytter Lars Petter Nordhaug til TV 2 etter løpet.

Mollema endte til slutt på sjuendeplass, mens Nordhaug syklet inn som nummer 22, 21 sekunder bak vinneren.

Edvald Boasson Hagen skulle kjøre for Geraint Thomas, men da Thomas ga seg tidlig i rittet var det forhåpninger om at nordmannen kunne være med, men den gang ei. Sky-rytteren ble nummer 39, 36 sekunder etter Gilbert.

Løpet var, som klassikerritt flest, preget av en rekke uhell. Blant annet kjørte «Der Panzerwagen» Tony Martin rett inn i en busk.