– Hvor mange jøder drepte du, far?

Bjørn hadde ikke snakket med faren på flere år. Plutselig fikk han en kassett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bjørn Westlies far var nazist. Far og sønn snakket ikke sammen på flere år.

Så kom det en kassett fra faren.

Når Bjørn Westlie setter kassetten i spilleren hører han dette:

«Bjørn. Nå undrer du deg sikkert på at jeg på denne måten forsøker å ta kontakt med deg. Ikke at jeg har noen garanti for at du lytter på meg nå. Men gjør et unntak da vel og av ren nysgjerrighet bruk litt tid på meg».

– Jeg begynte å gråte. Det var så trist. Han hadde en veldig vakker stemme.  Han var manene, «Hør på meg, da. Bjørn, hør på meg».

Ville forklare seg

Etter hvert kom det mange kassetter. I løpet av alle de årene Bjørn Westlie og faren ikke hadde hatt kontakt, hadde den pensjonerte faren spilt inn mellom 60 og 70 kassetter. Med beskjeder og forklaringer til sønnen.

– Det var akkurat som en kniv som skar i hjertet på meg når jeg hørte det. Fordi jeg var jo også skyld i at vi ikke.. hadde hatt kontakt, ikke sant? 

Etter dette nærmer far og sønn seg forsiktig hverandre og begynner en samtale. En samtale som skal vare i flere år. For hele livet har Bjørn Westlie strevd med mange ubesvarte spørsmål.

  • Hvorfor vervet far seg i Adolf Hitlers hær?
  • Hvordan kunne han gå i krigen for nazismen? 
  • Hva gjorde far egentlig på østfronten?
  • Hvor mange jøder drepte du pappa?

Men han spurte aldri. I dag har han vanskelig for å forklare hvorfor han ikke gjorde det.

– Jeg hadde et sånt stort, mørkt fjell i livet mitt. Som jeg gikk rundt og rundt og rundt, og aldri forsøkte å bestige. For inni dette store fjellet, der lå historien om far. Og som jeg var redd for, forteller Westlie.

Båret på skam

FORFATTER: Bjørn Westlie skrev boken «Fars krig» etter samtalene med faren. (Foto: TV 2)
FORFATTER: Bjørn Westlie skrev boken «Fars krig» etter samtalene med faren. (Foto: TV 2)

Bjørn Westlie har i hele sin karriere som forfatter og journalist vært opptatt av jødenes skjebne under krigen. Han har skrevet flere bøker om temaet og i 1995 skrev han en omfattende artikkel i Dagens Næringsliv om hvordan norske jøder ble finansielt plyndret av nordmenn under andre verdenskrig, og at de aldri fikk erstatning.

Artikkelen var en medvirkende årsak til at den norske stat utbetalte en erstatning på 450 millioner kroner til jødiske familie i Norge.

I ettertid har Bjørn Westlie forstått at underbevisstheten hans nok har vært med på å styre engasjementet for jødenes situasjon i Norge.  

– Jeg har aldri tenkt at jeg kunne ha noe skam fordi far var med i krigen på tysk side. Hvorfor skulle jeg det liksom? Men nå i ettertid så skjønner jeg nok at jeg må ha båret på en eller annen form for skam. At det er noen ting jeg ville gjøre opp. Noe jeg ville forsøke å reparere, forteller han.

Forsoningen

På slutten av farens liv kom de to til en slags forsoning. Etter flere år med samtaler skrev Bjørn Westlie den prisbelønte boken «Fars krig».

Men selv om de to nærmet seg hverandre på slutten forstår Bjørn Westlie fortsatt ikke farens valg under krigen.

OPPTAK: Bjørn far spilte inn mellom 60-70 kassetter til sønnen. (Foto: TV 2).
OPPTAK: Bjørn far spilte inn mellom 60-70 kassetter til sønnen. (Foto: TV 2).

– Han ville antakelig at jeg skulle si til han «ok, pappa. Ålreit da. Jeg skjønner at du var med på krigen i Sovjetunionen.» … «Jeg forstår deg». Men det gjør jeg jo ikke. Jeg kan fortsatt ikke forstå at han var med på det, sier sønnen.

– Likevel så var det noe ved ham som jeg kan leve med. Som kan gjøre at jeg likevel kan si at «Jaja, Petter Westlie han var faren min.»

– Men spørsmålet: Hvor mange jøder drepte du, far? Han svarte meg aldri ordentlig på det, egentlig. Det gjorde han jo ikke …

Se reportasjen med Bjørn i kveldens «Vårt lille land» klokken 21.45 på TV 2