Svalbard: 19 skiløpere berget fra isbre med helikoptre

Sysselmannen på Svalbards helikoptre er nå på vei tilbake fra Akademikerbreen på Spitsbergen med turfølget. Alt utstyr måtte forlates for å berge liv og helse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var hovedredningssentralen i Nord-Norge som meldte om nødmeldingen fra de 19 skiløperne, som klokken 11.33 søndag. De hadde da utløst en nødpeilesender og over satelitt-telefon ba de om å bli hentet fra en isbre.

Det var tvil om Sysselmannens helikoptre ville klare å lande på isbreen, men klokken halv to opplyser Sysselmannen til TV 2 at begge helikopterne er på vei tilbake fra Akademikerbreen med de 19 personene.

– De måtte forlate alt de hadde leiren. Det ble gjort en vurdering på liv og helse. Med så marginale forhold ble denne avgjørelsen tatt. Det er ikke meldinger om personskader og da vi snakket med dem klokken 12.45 var alle i god behold, sier Per Andreassen, sysselmannsførstebetjent, til TV 2.

Det er ti minusgrader og en vindstyrke på 26 sekundmeter i området. Det tilsvarer full storm.

– De er fysisk i godt hold, men har mistet masse utstyr og telt har revnet. De mener de vil klare seg en stund der de er, men de ser ingen annen utvei enn å avbryte turen, sa Andreassen da helikopterne var på vei tidligere i formiddag.

Det er tre guider og 16 deltakere i turfølget.