OKKUPERT: Prorussiske separatister har barrikadert offentlige bygninger øst i Ukraina. FOTO:  REUTERS
OKKUPERT: Prorussiske separatister har barrikadert offentlige bygninger øst i Ukraina. FOTO:  REUTERS

Ukrainas statsminister reagerer på jøde-registrering

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk reagerer kraftig på meldinger om at maskerte menn i Donetsk øst i landet krever at jøder må melde seg og levere lister over sine eiendeler.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det forteller Jatsenjuk i et intervju med NBCs «Meet the Press» søndag.

– Jeg ønsker å sende en klar beskjed og oppfordrer Ukrainas militærstyrker, sikkerhetsstyrkene og innenriksdepartementet til å spore opp disse drittsekkene og stille dem for retten, sier Jatsenjuk i intervjuet som kringkastes senere søndag.

Det jødiske samfunnet i Donetsk uttalte fredag at det er opprørt over kravet om at de må registreres.

Det var den israelske avisen Haaretz som onsdag publiserte et bilde av et skriv underskrevet av Denis Pusjilin, mannen som har utnevnt seg selv til guvernør over den selvutnevnte republikken Donetsk. I skrivet får jøder i Donetsk-området beskjed om å melde seg ved et av de offentlige bygningene som er okkupert av prorussiske opprørere, samt levere lister over alle eiendeler de har. De som ikke registrerer seg blir fratatt borgerrettighetene og vil med makt bli deportert ut av landet, het det i skrivet.

Meldingene om skrivet førte til internasjonale reaksjoner. USAs utenriksminister John Kerry kalte kravet «grotesk» mens USAs president Barak Obama kalte skrivet «motbydelig». (©NTB)