Begge 17-åringene funnet i god behold

To 17- åringer hadde kjørt seg bort med snøscooter ved Kilpis, rett over riksgrensa til Finland. Dårlig vær gjorde leteaksjonen vanskelig, men reingjetere fikk  ungdommene til en hytte i området.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Da har reingjeterne funnet de savnede i god behold og de blir tatt med til en hytte i nærheten. De var litt forfrosne og trenger litt varme i kroppen, sier Kjell Johansen, vakthavende redningsleder ved Hovedredningssentralen til TV2.    

Det var stiv til sterk kuling i området og vanskelige leteforhold. 

– Det er ingen som kjenner vidda bedre enn de reingutta her. Hadde ikke de klart det, hadde ingen gjort det. Dette er folk som bokstavelig talt har vært ute en vinternatt før. Så dette er et av mange eksempler på hvor viktig det er å bruke kjentfolk, sier Johnsen til TV2

En gutt og en jente befant seg ca. fem mil fra Kiplis og 37 kilometer vest for Kautokeino, nær norskegrensa fra Finland. De hadde kjørt seg bort og en snøscooter gikk tom for bensin. Politiet hadde kontakt med ungdommene på SMS, men dårlig vær vanskeliggjorde leteaksjonen. 

– Først gjorde vi et forsøk med Røde Kors fra Kilpis i Finland, men de kom seg ikke fram på grunn av dårlig vær. Nå prøver vi en annen rute via Røde Kors i Kautokeino, sa Gudmundsen til TV2 natt til søndag.

Til slutt var det lokale reingjetere som kom først fram til de savnede ved to-tiden natt til søndag.

Kraftig vind

Hovedredningssentralen i Nord-Norge meldte om kraftig vind og kraftig snøfokk som vanskeliggjorde bruk av helikopter i aksjonen.

– Vi er ikke helt trygge på om de er godt kledd, men vi regner med at de har standard scooterdress. Politiet har vært i telefonkontakt med ungdommene og innstendig bedt om at de holder seg i rom, sa Kjell Johansen, vakthavende redningsleder ved Hovedredningssentralen til TV2.  

 

 

 

Saken oppdateres