Ildkule fløy over Nord-Norge og falt ned i Russland

Folk i Troms og Finnmark observerte et kraftig lysobjekt over himmelen natt til lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Videoen over er tatt opp natt til lørdag i Murmansk i Russland og viser trolig en meteor som lyser opp den mørke nattehimmelen med enorm styrke.

Det skriver Russia Today.

Flere bilkameraer fanget opp det spektakulære lyset mens det flerret over byen som kun ligger 200 kilometer fra norskegrensa.

Ildkulen passerte over Murmansk klokken 13 minutter over midnatt norsk tid.

Flere fra Troms og Finnmark som TV 2 har vært i kontakt med forteller at de observerte det som trolig er den samme ildkulen som over Murmansk. En av de er Ellen Kemi (31) fra Karasjok.

– Vi var ute like etter midnatt og så begynte det plutselig å lyse et blåaktig lys over skyene. Vi trodde først det var et lyn, men det varte altfor lenge og vi hørte heller ingen lyd, sier Kemi til TV 2.

Hun sier at folk fra Troms og helt til Øst-Finnmark skriver på Facebook at de har sett ildkulen passere.

– Vi kunne se det i vel 20 sekunder før det forsvant mot øst. Det så ut til å komme fra vest, forteller Ellen.

GLØDENDE: Slik så ildkulen ut like før den så ut til å eksplodere over Murmansk.
GLØDENDE: Slik så ildkulen ut like før den så ut til å eksplodere over Murmansk.

Nærmest eksploderte

Folk i Murmansk sier til Russia Today at ildkulen nærmest eksploderte da det passerte over byen, noe en også tydelig kan se på den spektakulære videoen.

– Jeg har snakket med mange som så det kraftige lyset natt til lørdag. Blant annet piloter på et ambulansefly som befant seg i luften akkurat, forteller Line Skauen fra Bjørnevatn til TV 2.

Russiske myndigheter skal nå granske hva ildkulen var.

Enorm hastighet

Når en meteor kommer inn i jordas atmosfære kan den oppnå en enorm hastighet på vei ned gjennom atmosfæren på mellom 25 til 72 kilometer i sekundet.

Dette skaper stor friksjon og varmeutvikling og mye av steinen vil brenne opp. Gassen som slippes ut vil bli ionisert og glødende, og oppfattes fra jordkloden som lysende. 

Denne effekten blir kalt en meteor eller stjerneskudd.