LIVVAKT: Bildet er tatt da Erna Solberg (H) var på Slottet i fjor høst for å ta imot oppdraget med å starte ny regjering. En av regjeringens livvakter i forgrunnen.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
LIVVAKT: Bildet er tatt da Erna Solberg (H) var på Slottet i fjor høst for å ta imot oppdraget med å starte ny regjering. En av regjeringens livvakter i forgrunnen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Stadig flere samfunnstopper leier livvakter

Stadig flere næringslivtopper og politikere får personbeskyttelse gjennom bruk av livvakter og overvåking.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bare de siste to årene har sikkerhetsselskapet Personal Service & Sikkerhet, som spesialiserer seg på personbeskyttelse og sikkerhetsvakter til arrangement og uteliv, tredoblet utleien av sikkerhetsvakter.

I fjor bikket selskapet en omsetning på 82,5 millioner kroner, skriver Dagens Næringsliv.

– Vi merker en klar økning i etterspørselen etter ledsagere og personbeskyttelse fra næringslivet, sier daglig leder Harald Lilleeide, som tidligere jobbet som Kripos-etterforsker.

Ifølge Lilleeide henger utviklingen til dels sammen med at utenlandske næringslivtopper krever et høyere sikkerhetsopplegg når de besøker Norge, og at norske næringslivstopper har latt seg inspirere av utlandet.

Ønskene blant klientene varierer imidlertid. Noen vil ha direkteoverført kamera, utrykning i løpet av få sekunder eller fysisk tilstedeværelse 24 timer i døgnet.

Sikkerhetsselskapet Stanley Security merker også økningen. Bare i Norge omsetter de for 470 millioner kroner. De tilbyr vip-kunder 24 timers beredskap med overvåking og varsel til døgnbemannet vaktsentral. På kundelista finner vi blant annet Stortinget, slottet og forsvaret, ifølge avisen.

– I tillegg til økt terrortrussel kjemper vi mot stadig mer utspekulerte og intelligent kriminalitet. Tradisjonelle vektertjenester blir forutsigbare og utilstrekkelige. Avansert elektronisk sikring 24 timer i døgnet må til for å være smartere enn de kriminelle, mener Trond Langeland, administrerende direktør i Stanley Security.

(©NTB)