MUNNEN IGJEN: Ti måneder gamle Wyatt Scott har en mystisk sykdom som gjør at han ikke klarer å åpne munnen normalt. Foto: Privat
MUNNEN IGJEN: Ti måneder gamle Wyatt Scott har en mystisk sykdom som gjør at han ikke klarer å åpne munnen normalt. Foto: Privat

Wyatt klarer ikke åpne munnen - foreldrene ber verden om hjelp

Ti måneder gamle Wyatt Scott fra Ottawa har en mystisk sykdom som gjør at han ikke klarer å åpne munnen. Legene vet ikke hva de skal gjøre, og nå ber foreldrene om hjelp fra hele verden for å løse mysteriet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Wyatt ble født i juni i fjor i Ottawa i Canada ble det ganske raskt fastslått at noe var galt.

Mens gutten ellers var helt frisk så man at han aldri klarte å åpne munnen normalt.

I tre måneder forsøkte legene ved sykehuset å finne ut av mysteriet. En slik tilstand pleier vanligvis å skyldes et ekstra lag med vev som låser og forhindrer kjevene fra å åpnes.

Men alle prøver, CT og MR-skanning, viste at alt tilsynelatende var normalt.

– Det ble utført masse tester, også for noe som heter crisponi-syndromet, hvor de sendte blodprøvene til et laboratorium for genetikk i Norge. Det var angivelig et av de eneste stedene i verden som kunne foreta den spesifikke testen, men resultatet var negativt, forteller pappa Andrew Scott til TV 2.

Ber verden om hjelp

Han og mamma Amy har tatt Wyatt til alle tenkelige spesialister i Ottawa, men ingen har klart å finne årsaken til det medisinske mysteriet.

Derfor har foreldrene nå laget en nettside hvor de blogger om sønnens mystiske sykdom. Håpet er at noen vil gjenkjenne tilstanden og tilby en løsning.

BER OM HJELP: Andrew og Amy Scott ber verden om hjelp. Foto: Privat
BER OM HJELP: Andrew og Amy Scott ber verden om hjelp. Foto: Privat

– Ingen av de vi hittil har vært i kontakt med har sett noe lignende før. Forhåpentligvis vil en eller annen rundt om i verden ha vært borti noe slikt og lede oss til en behandlingsvei slik at Wyatt blir frisk, sier Andrew Scott.

Frykter kvelning

Siden den lille gutten ble utskrevet fra sykehuset, tre måneder gammel, har foreldrene sett seg nødt til å ringe 911 seks ganger da de fryktet han var i ferd med å bli kvalt.

– En av gangene kom det blod ut av nesen hans og vi ble selvsagt skremt, men det gikk bra, forteller Andrew.

Legene i Ottawa ønsker å teste om gutten har et muskelproblem, men for å foreta en slik test må gutten legges i narkose. Det tør man ikke da de ikke vil være i stand til å kontrollere luftveiene fordi munnen ikke er åpen.

NÆRING: Wyatt tar til seg næring gjennom en slange i munnen. Foto: Privat
NÆRING: Wyatt tar til seg næring gjennom en slange i munnen. Foto: Privat

– Dette er en helt uvanlig tilstand og vi finner ingen åpenbar grunn for at det er slik. Ellers er han en frisk gutt, sier doktor JP Vaccani ved barnesykehuset til ABC News.

Bruker Botox

Legen forteller at et av problemene til Wyatt er å kvitte seg med spytt. Normale barn kan åpne munnen når de vil bli kvitt det, mens Wyatt ikke kan det.

Derfor må han svelge spytt og det kan lede til kvelningsfornemmelser.

MYSTISK: Legene ved sykehuset klarer ikke finne ut av mysteriet. Foto: Privat
MYSTISK: Legene ved sykehuset klarer ikke finne ut av mysteriet. Foto: Privat

– Sykehuset har blant annet brukt Botox i kinnene for å få Wyatts kjevemuskler til å slappe av så han kan åpne munnen litt, men det er kun en midlertidig løsning, sier Andrew Scott.

Siden familien lanserte nettstedet sitt i april har de mottatt flere hundre lykkeønskninger, men også innspill fra fagfolk som har velmenende forslag.

– Blant annet er vi nå i kontakt med en tannlege i Vancouver som mener å ha sett barn som har et lignende problem, sier doktor Vaccani.

Ber folk ta kontakt

Legen berømmer foreldrenes målbevisste satsing på å bruke omverden til å løse mysteriet med deres sønns sykdom.

Til TV 2 sier Andrew Scott at folk gjerne må ta kontakt, ikke minst hvis de har sett noe lignende eller har en anelse om hva som kan være galt med deres sønn.

Du kan kontakte familien HER!