STORSTREIK: Slik så det ut utenfor fabrikken den 18.april. FOTO: REUTERS.
STORSTREIK: Slik så det ut utenfor fabrikken den 18.april. FOTO: REUTERS.

De som lager skoene dine raser:
40.000 Nike og Adidas-arbeidere krever bedre arbeidsbetingelser

Oljefondet har investert penger i verdens største skofabrikk. Nå krever tekstilarbeiderne bedre betingelser. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Milliarder av offentlige norske kroner er investert i selskaper som lager og selger fritids- og sportssko i Kina. 

Arbeiderne som lager skotøyet streiker nå for å få bedre arbeidsrettigheter, melder nyhetsbyrået AP. 

40.000 streikende

Mer en 40.000 tekstilarbeidere i selskapet Yue Yuen Industrials har denne uken streiket i Kina. Det taiwanske selskapet er en av verdens største skoprodusenter, og selskapet produserer sko for blant annet Nike og Adidas. 

Den massive streiken dreier seg om arbeidernes sosiale ordninger, forsikrings- og boligfinansieringsordninger, skriver nyhetsbyrået AP. Finansavisen Bloomberg skriver at de ansatte også ønsker høyere lønn, samt muligheten til fritt å velge fagforening. 

– Det er ikke noen hemmelighet at tekstilbransjen er internasjonalt kjent for å ha dårlige arbeidsforhold for sine ansatte, sier leder i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad. 

Han beskriver næringen generelt som en «høyrisikobransje», men påpeker at forholdene i Kina er bedre enn i andre land som for eksempel Bangladesh. 

I en uttalelse torsdag i forrige uke, skriver selskapet at de skal være villige til å endre på de sosiale forholdene, men at de ansatte må være med på å betale for ordningen.

Ifølge Bloomberg har 80 prosent av de ansatte sagt nei til forslaget fra selskapet.

Norske penger

Selskapet Yue Yuen annonserer på sine egne hjemmesider at de er verdens største skoprodusent. En av eierne i selskapet er Norge, via Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som «Oljefondet».  

Oljefondet har investert i overkant av 211 millioner kroner i Yue Yuen. 

I tillegg viser Oljefondets egen oversikt at de har investert flere milliarder av kroner i selskapene som får sko produsert hos Yue Yuen.

I overkant av 2.7 milliarder kroner er investert i det tyske selskapet Adidas, mens nesten 1,7 milliarder er investert i amerikanske Nike.

Om lag 400 millioner kroner er investert i Puma og Asics.

En av de kinesiske arbeiderne, Cui Tiangang sier til AP at arbeidsgiveren Yue Yuen ikke utbetalte sykeforsikringen hans etter en arbeidsulykke.

– Fabrikken har lurt oss i 10 år. De lokale myndighetene, arbeidsbyrået ,trygdeordningene og selskapet har lurt oss alle sammen, sier en annen arbeider til nyhetsbyrået.

Ifølge China Labour Watch, en uavhengig amerikansk organisasjon for ivaretakelsen av arbeiderne i tekstilbransjen, er streiken en av de største i Kina i moderne tid.  

Organisasjonen melder også at det har brutt ut konfrontasjoner mellom tekstilarbeidere og kinesisk politi.

– Slipper unna radaren

Lederen for Framtiden i Våre hender, Arild Hermstad, sier at Oljefondet er for lite oppmerksom på hvordan arbeidsforholdene er hos bedriftene de investerer penger i. 

I 2006 ble den amerikanske varehuskjeden WalMart kastet ut av oljefondet etter anbefalinger fra Etikkrådet. Hermstad mener på generelt grunnlag at altfor mange selskaper slipper unna for lignende brudd.

– De har sine egne etiske retningslinjer, men ikke ressurser nok til å sjekke om retningslinjene blir fulgt opp. Det er fryktelig mange selskaper som slipper unna fondet radar, mener Hermstad. 

Han ønsker å vite i hvilken grad Oljefondet bruker eierskapet sitt til å utøve press fra innsiden i selskapene. 

– Hvis ikke de driver med den typen oppfølgning, bør vi heller ikke eie selskaper hvor det er påvist mange ganger at de bryter arbeidernes rettigheter, sier Hermstad. 

Ingen kommentar

Thomas Sevang, kommunikasjonssjef i Pensjonsfondet, sier til TV 2 at de på generelt grunnlag ikke kommenterer fondets enkeltinvesteringer. 

– Vi følger grunnleggende internasjonale normer i det aktive eierskapet vi gjør, sier han til TV 2. 

Sevang sier at det er Finansdepartementet som beslutter om selskaper skal utelukkes fra fondets investeringsunivers, eller settes på en observasjonsliste. 

– Beslutningen fattes etter anbefaling fra etikkrådet som er oppnevnt av myndighetene, sier Sevang.