VISEPOLITIMESTER: Hans Halvorsen har vært kriminalsjef i Oslo politidistrikt i over ti år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix .
VISEPOLITIMESTER: Hans Halvorsen har vært kriminalsjef i Oslo politidistrikt i over ti år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix .

Alt skjedde muntlig da eks-sjefen til Eirik Jensen fikk ny toppjobb

I februar ble kriminalsjef Hans Halvorsen overført til Justis- og beredskapsdepartementet. Men det finnes ingen det ingen skriftlig dokumentasjon på.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var Dagbladet som først omtalte at visepolitimester Hans Halvorsen i Oslo politidistrikt 2. februar var blitt overført til Justis- og beredskapsdepartementet (JD).

NEKTER STRAFFSKYLD: Politimannen Eirik Jensen er siktet for grov korrupsjon. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
NEKTER STRAFFSKYLD: Politimannen Eirik Jensen er siktet for grov korrupsjon. Foto: Erlend Aas / SCANPIX

TV 2 har bedt om innsyn i dokumenter fra JD som formaliserer hospiteringen og som dokumenterer saksgangen forut for den.

Men innsyn i slike dokumenter er umulig, ifølge departementet. De finnes nemlig ikke.

TV 2 vet også at at stillingen til visepolitimester og kriminalsjef Hans Halvorsen om kort tid vil bli utlyst av Oslo politidistrikt. Personen som får jobben vil bli konstituert i stillingen på ubestemt tid.

To måneder på jobb uten kontrakt

To måneder etter at Halvorsen ble sendt til departementet finnes det fortsatt ingen kontrakt som formaliserer oppholdet hans der.

I et brev datert 2. april skriver JD til TV 2 at de «ikke har formalisert Halvorsens hospitering ... i form av en kontrakt med Oslo politidistrikt. Dette vil imidlertid bli gjort.»

JD opplyser forøvrig at det for Halvorsen selv sin del vil være hans arbeidskontrakt med Oslo politidistrikt som fortsatt vil være gjeldende.

Ikke skriftlig nedfelte arbeidsoppgaver

JD opplyser i samme brev at Halvorsens oppgaver er knyttet til departementets politiavdeling, herunder kriminalitetsseksjonen og sikkerhets- og beredskapsseksjonen.

Men: «Hans arbeidsoppgaver er foreløpig ikke nedfelt skriftlig.»

Innbeordringen inngått muntlig

Det finnes, ifølge JD, heller ikke ett eneste dokument som sier noe om saksgangen før overføringen var et faktum i februar.

«Departementet har ikke en slik liste med dokumenter, da avtalen med Halvorsen om hospitering ble inngått muntlig,» skriver Thor Arne Aass, ekspedisjonssjef for politiavdelingen i JD, i brevet til TV 2.

Overgangen til JD for Halvorsen, som en av Oslo politidistrikts viktigste ledere, ble heller ikke annonsert.

– Halvorsen hadde ønske om å gjøre noe annet

På spørsmål om hvorfor alt har foregått muntlig, gir departementet følgende redegjørelse:

– Oslo politidistrikt tok i januar 2014 kontakt med departementet med spørsmål om Hans Halvorsen kunne få hospitere i departementet i en periode. Begrunnelsen var at Halvorsen har mange års fartstid som visepolitimester i Oslo og hadde ønske om gjøre noe annet for en tid, skriver Jan Inge Helgheim, seniorrådgiver i politiavdelingen til JD, i en epost til TV 2.

– Hvor vanlig er dette?

– JD har til enhver tid innbeordrede og hospitanter. Innbeordring er hjemlet i politiloven § 21 annet ledd. Det er etter loven ingen formkrav til en innbeordring. Det er heller ikke formkrav knyttet til en hospitering, svarer Helgheim.

På spørsmål om departementet kan fremvise andre eksempler på innbeordring eller hospitering der all saksgang har vært muntlig, henviser de på nytt til svaret ovenfor.

Var Eirik Jensens overordnede

Hans Halvorsen har vært visepolitimester og kriminalsjef i Oslo i over ti år. Som kriminalsjef har han blant annet ansvar for Seksjon for organisert kriminalitet, der den korrupsjonssiktede politioverbetjenten Eirik Jensen har hatt sin arbeidsplass, før han begynte i Strategisk stab i fjor høst.

POLITIMESTEREN: Hans Sverre Sjøvold er politimester i Oslo. I bakgrunnen byrådsleder Stian Berger Røsland. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
POLITIMESTEREN: Hans Sverre Sjøvold er politimester i Oslo. I bakgrunnen byrådsleder Stian Berger Røsland. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Ifølge TV 2s opplysninger mener Spesialenheten at Jensen i en årrekke utnyttet sin posisjon til å hjelpe et narkonettverk i Bærum. Jensen nekter for dette.

Halvorsens overføring til JD skjedde tre uker før Jensen 24. februar ble pågrepet for grov korrupsjon og saken sprakk i media.

Avviser kobling til Eirik Jensen-saken

Helt siden tidlig desember var politimester Hans Sverre Sjøvold og Oslo politidistrikt kjent med at Spesialenheten var varslet om den mulige politiskandalen. I januar åpnet Spesialenheten formelt etterforskning mot Jensen. 

Samme måned kom henvendelsen fra Oslo politidistrikt til JD om en hospitering.

– På det tidspunktet hospiteringen ble avtalt, var departementet ikke kjent med den såkalte «Eirik Jensen-saken». Departementet har ikke noen grunn til å tro at det foreligger noen kobling mellom disse sakene. Politimesteren i Oslo har bekreftet at sakene ikke har noe med hverandre å gjøre, skriver departementet ved seniorrådgiver Helgheim i en epost til TV 2.