Prorussiske separatister ignorerer ny avtale

De prorussiske demonstrantene øst i Ukraina sier de ikke vil gi seg før regjeringen i Kiev har gått av.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og Ukrainas utenriksminister Andrij Desjtsjytsja undertegnet torsdag en avtale om at de prorussiske gruppene som har tatt kontroll over offentlige kontorer i flere byer øst i Ukraina, skal gi fra seg våpnene og forlate bygningene i bytte mot amnesti.

OKKUPERT: Prorussiske separatister har barrikadert offentlige bygninger øst i Ukraina. FOTO:  REUTERS
OKKUPERT: Prorussiske separatister har barrikadert offentlige bygninger øst i Ukraina. FOTO:  REUTERS

Avtalen ble inngått etter samtaler i Genève der også USAs utenriksminister John Kerry og EUs utenrikssjef Catherine Ashton deltok. 

USAs president Barack Obama sier han er forsiktig optimistisk med tanke på avtalen som tar sikte på å dempe spenningen i Ukraina.  

Les hele avtalen her (ekstern lenke).

Prorussiske separatister vanskeliggjør  

Men ifølge Denis Pusjilin, den selvutnevnte lederen for de prorussiske separatistene, er det ikke aktuelt å tre til side før den nye regjeringen i Kiev gjør det samme.

– Først må statsminister Arsenij Jatsenjuk og president Oleksandr Turtsjynov forlate bygningene som de selv har holdt under ulovlig okkupasjon siden statskuppet, sier Pusjilin.

Han understreker at separatistene ikke er underlagt russerne og forteller samtidig at separatistene har begynt å forberede en folkeavstemning om løsrivelse fra Ukraina som etter planen skal holdes 11. mai. En lignende folkeavstemning ble holdt på Krim før halvøya ble annektert av Russland i mars. (©NTB)