Norske Geir:  – Priser meg lykkelig over at jeg ikke var i skredområdet

– To helikopter har hentet ned de skadde, og henter nå de døde, sier nordmannen fra Mount Everest.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norske Geir Jostein Horten skulle etter planen ha gått ruten opp til Mount Everest der historiens største snøskred gikk i morges.

– Vi var en dag forsinket med å få alt utstyret opp. Derfor var vi ikke der oppe i natt, Horten til TV 2.

Saken ble først omtalt av VG Nett.

Tolv personer er bekreftet omkommet etter skredet, mens syv personer er berget ut i live. 

En gruppe på om lag 50 klatrere befant seg på cirka 6.400 meters høyde da de ble rammet av skredet. Alle de omkomne skal være guider, hovedsaklig nepalske sherpaer. Klatrerne arbeidet med å sette opp tau og forberede ferden videre opp mot toppen av verdens høyeste fjell da snøskredet ble utløst.

Hør Horten beskrive situasjonen i videovinduet øverst i saken.

Fra basecampen lenger ned i fjellet, har Horten og reisefølget fulgt redningsaksjonen. 

– To helikopter har hentet ned de skadde, og henter nå de døde. Det har nok en gang gått ut over sherpaene. Ingen vestlige døde eller skadde så vidt jeg vet, sier Horten.

Skredet gikk i området ved en base kalt «Camp 2» der flere hundre klatrere og andre erfarne fjellgåere samles. Hvilepunktet er siste stoppested for dem som bestiger fjellet til topps, for å venne seg til den tynne luften i fjellkjeden.

Basen ligger i en dal kalt Khumbu-isbreen som er et utsatt område. Å ferdes i isbreen er ikke for amatører, ettersom man må bruke tau og brodder for å forflytte seg inn og ut av dalen.