Siv Jensen åpner opp for taxfree-handel på nett

Finansminister Siv Jensen gjør det nå mulig å handle taxfree-varer på nett, hjemme fra stua. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hun trosser dermed helsedepartmentet og helseminister Bent Høie, som kom med klare advarsler mot å endre reglene.  

TV 2 møter finansministeren på Gardermoen. Hun er på vei utenlands på påskeferie. Men tar seg både tid og penger til et stopp i taxfree-butikken.

Frps Siv Jensen vil nå gjøre taxfree-handelen enda enklere. Du skal få slippe å bestemme deg for hva du vil ha når du kommer i butikken, og i stedet få gjøre bestillingen via nett hjemmefra.

– Vi mener det er et forenklingstiltak, som gjør at man kan bruke mindre tid på flyplassen og likevel få med seg varene man ønsker å handle, sier Jensen til TV 2.

Vil gjøre hverdagen enklere

Den forrige regjeringen avslo taxfree-bransjens ønske om det samme. Men den nye finansministeren tror dette kan løses enkelt og ubyråkratisk. 

– Du kan sitte hjemme før du reiser, søke på internett hva du vil ha, bestille og hente de i taxfree-butikken når du kommer på flyplassen, sier Jensen. 

– Er det andre viktige saker dere driver med i Finansdepartementet?

– Vi driver med mye viktig. Dette er også snakk om å gjøre ting enklere i hverdagen for vanlige folk. Vi reiser mer og setter pris på å ta med kvoten vår når vi er ute på tur. Å gjøre det enklere, synes vi er bra.

Ifølge bransjen selv kan en taxfree-nettbutikk være klar innen et halvt års tid. 

Tre millioner liter taxfree-sprit

Men Jensen og Frp møter motstand. 

Alkovettorganisasjonen Av-og-til er bekymret over hvor mye alkohol som handles på norske flyplasser og er blant dem som ikke ønsker lettere tilgjengelig øl og brennevin. De viser blant annet til at det allerede selges over tre millioner liter sprit hvert år i taxfree-butikkene her til lands.

Skrev brev med klart råd

Men også internt i regjeringen er det uenighet om Jensens taxfree-forenkling. Helse- og omsorgsdepartementet og helseminister Bent Høie er blant dem som er i mot forslaget. 

Det er ulovlig å legge pris og produktinformasjon om alkoholholdige varer ut på internett. Dette kommer fram iet brev fra Helse- og omsorgsdepartementet til Finansdepartementet datert 27. februar i år.

Videre: «Dette er alkoholpolitisk uheldig både fordi det fører til økt forbruk og fordi en enda større andel av det som forbrukes vil komme fra andre kanaler enn Vinmonopolet.»

Høie vil nå overfor TV 2 ikke kommentere at finansministeren trosser rådene fra hans departement.

– Kan skape usunt forhold til alkohol

– Internetthandel vil lage en økt tilgjengelighet og derfor tror ikke vi det er veien å gå, sier Olaug Bollestad, helsepolitisk talsperson for Krf.

– Mange drikker relativt tett i ferien og når du da lander på Gardermoen og det står klar en pose med sprit, som du tar med hjem, så kan det være at det blir litt vanskeligere for folk å utvise alkovett i hverdagen, sier Kari Randen, leder for Av-og-til.