Her meies TV 2-reporteren ned i Kim Jong Uns storslåtte alpinanlegg 

Slik gikk det da TV 2 fikk besøke ett av Nord-Koreas leder Kim Jong Uns gigantiske prestisjeprosjekter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter en lang og humpete kjøretur kommer TV 2s team frem til Masik-fjellene i Nord-Korea. TV 2 har som eneste norske medium blitt invitert inn til det storslåtte alpinanlegget diktatoren Kim Jong Un har fått bygget.

(TV 2 ble forøvrig meid ned i bakken - se video i toppen av artikkelen)

Et toppmoderne høyfjellshotell og alpinbakkene like ved er imponerende. Anlegget stod ferdig for bare noen måneder siden, og ingenting ble spart på da Kim Jong Uns store skryteprosjekt ble bygget. Ifølge ham selv er anlegget en gave til det nordkoreanske folket.

Usensurert internett

TV 2 blir innlosjert på et hotell som er helt annerledes enn det utenlandske journalister er vant til i Nord-Korea. Rommene er store, og på fjernsynet får man inn en rekke TV-stasjoner, som BBC, fransk TV 5 og Russia Today. Restauranten tilbyr eksklusiv mat og i kjelleren er det både bassenger, steamrom og badstu.

I hotellets businessenter tilbys det internett, der både Google og Facebook har sluppet unna sensuren.

– Ett år tok det å bygget dette. 10.000 soldater deltok i byggingen, forteller guiden til TV 2.

Svenske snømaskiner

Skianlegget er overraskende moderne. Et barnetrekk tar besøkende opp til de store bakkene. Selv om FN og EU har innført handelssanksjoner mot Nord-Korea, har Kim Jung Un klart å skaffe skiheiser fra Sveits, tråkkemaskiner fra Tyskland og svenske snøkanoner. Alt dette utstyret er i følge FN og EUs sanskjoner ulovlig.

På vei opp i stolheisen ser TV 2 noen hundre soldater som henter snø i en skyggeside og bærer det i store poser ut i løypene. Guiden ber pent om at dette ikke blir filmet.

Hyller lederen sin

Mange er i skibakken for første gang denne dagen. En av de som aldri har hatt ski på beina er Ri Eun Sun.

– Verdensklasse, svarer hun på spørsmålet om hva hun synes om anlegget.

Sun takker landets store leder for at han har bygget stedet.

– På grunn av vår leders store nåde, kan vi slappe av og nyte dette kulturelle stedet, sier Sun.

Fabrikkarbeideren Kim Kyeong Cheol setter fryktløst utfor bakken for første gang.

– Det er skummelt, jeg er redd jeg skal kjøre utenfor stupet, sier han med et stort smil.

Også Cheol trekker partiet og Kim Jong Un inn i samtalen.

– Nå som jeg har forsøkt å stå på ski er jeg enig i partiets utsagn: «Tapperhet er nødvendig for vekst». Fore en flott idrett og for en flott læresetning, sier Cheol.

Skibakkene i Masik er ikke bare for nordkoreanere. Flere turoperatører tilbyr allerede skireiser hit. I gjesteboken har flere svensker skrevet hilsener.

Bak hotellet og utenfor skianleggets solside bor arbeidere og soldater i enkle hus og hytter, i skarp kontrast til alle pengene som har blitt brukt for å bygge Kim Jong Uns luksuriøse prestisjeprosjekt langt oppe i fjellene.