Skrøder mot sitt siste VM

Han debuterte på landslaget i 1997 og fyller 36 år i sommer. Nå gjør Per-Åge Skrøder seg klar for sitt 16. mesterskap for Norge, men det blir også trolig det siste for superveteranen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Örnsköldsvik/Oslo (TV 2): Per-Åge Skrøder har spilt på landslaget siden B-VM i 1997 og er en legende i Sverige som tidenes mestscorende utlending på toppnivå i Swedish Hockey League.

Da TV 2 møtte Skrøder og lagkompis Kristian Forsberg i Örnsköldsvik tidligere i år, fikk ikke 35-åringen gå i fred i den hockeygale småbyen i Norrland. Alle vet hvem den joviale lysluggen er, autografer ble skrevet og bilder tatt. 

Satt langt inne

Skrøder kom til Modo i 2006, vant sluttspillet i 2007 og ble toppscorer i eliteserien i 2009. Men etter 16 år som proff i Sverige begynner det å tære på kreftene for veteranen fra Sarpsborg - som måtte tenke seg lenge om før han sa ja til nok et VM for Norge.

- Ja, vi gikk en runde der fordi frua må ta mye ansvar på hjemmebane. Hadde hun ikke stilt opp på det hadde jeg takket nei. 

- Jeg har tre unger, og når vi bor såpass langt unna besteforeldrene er det ikke så lett å være alene for kona. Det er langt opp til Övik og jeg er mye på farta. Men vi fikk se gjennom opplegget for oppkjøringen og bestemte oss for å prøve, forteller Skrøder til TV 2.

Skreddersydd opplegg

For å delta i OL i Sotsji måtte spillerne si ja også til VM i Hviterussland, men landslagsledelsen har lyttet til veteranenes ønske om en mer familievennlig oppkjøring med mindre reising og mulighet til å ha med koner og barn.

Roy Johansen mener han ikke har måttet overbevise bærebjelker som Skrøder, Mads Hansen og Mats Trygg om å stille opp, men er glad for at alle er med i et VM til.

Særlig tatt i betraktning at Marius Holtet og Mats Rosseli Olsen er ute med skader, mens Patrick Thoresen dropper VM grunnet manglende motivasjon og en sliten, skadeplaget kropp.

- Jeg overbeviser ingen om å spille på landslaget. Vi hadde en avtale om at alle som deltok i OL skulle stille seg tilgjengelig i VM, sier Johansen til TV 2.

- Men når det gjelder Per-Åge og Mads Hansen så har de vært med på alt som har vært av landskamper i to-tre generasjoner, og jeg følte at de må reise til VM med 100 % motivasjon hvis de skulle være med, og ikke på bakgrunn av at de skulle være lojale til den avtalen vi hadde, forteller landslagssjefen.

- Viktige spillere

Dialogen har vært viktig for Modo-løperen som har kriget inn 43 mål i OL og VM for Norge.

- Jeg har vært ganske åpen med landslaget og sagt at funker det ikke på hjemmebane så dropper jeg av, men vi har fått en løsning på det og det blir et VM til, sier Skrøder.

- Jeg skal følge hele skjemaet vi har for oppkjøringen, men opplegget er litt bedre enn det har vært tidligere med tanke på hvor vi spiller kamper og reiser.

- De har gløden og motivasjonen som skal til, det å spille på landslaget gir dem fortsatt noe. Da er de viktige spillere i det laget her, konstaterer Johansen.

Trolig siste mesterskap

Skrøder går nå inn i sitt siste år i Modo etter en skuffende sesong der laget ikke klarte å kvalifisere seg til sluttspillet.

- Jeg har kontrakt ett år til, og det er godt å vite at jeg har den også neste år. Vi har litt å revansjere, det var kjedelig å ryke i kvalifiseringa til sluttspillet.

Men VM i 2015 går trolig uten 35-åringen med 106 VM- og OL-kamper.

- Vi får se, det får vi tenke på når det nærmer seg. Det er lang tid mellom hvert mesterskap, så vi får ta en avgjørelse når den tid kommer, sier Skrøder.

Får han istid i alle de sju gruppespillkampene i Minsk vil Skrøder stå med 113 offisielle landskamper. Dermed vil han være nummer fire på adelskalenderen, kun slått av Tommy Jacobsen (139 kamper), Mats Trygg (115) og Jim Marthinsen (114).