Her reddes Balal fra galgen i siste sekund

Han var dømt for drap og skulle henges, men offerets foreldre valgte å spare drapsmannens liv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den oppsiktsvekkende benådningen fant sted i den iranske byen Nowshahr tidligere denne uken.

Balal, en drapsdømt mann i tjueårene, skulle henges for drapet på den da 18 år gamle Abdollah Hosseinzadeh for syv år siden, skriver The Guardian.

Oppstilt på en stol, med bind for øynene og renneløkka rundt halsen, hadde Balal egentlig bare noen få minutter igjen å leve.

Men Abdollahs foreldre tok en uvanlig beslutning. De bestemte seg for å spare livet til mannen som tok sønnens liv. Den sørgende moren gikk frem til Balal og gav ham en kraftig ørefik, før hun kunngjorde at foreldrene ikke ville at den dødsdømte mannen skulle henges.

Sterkt møte mellom mødre

Slik tradisjonen er ved denne type offentlige sharia-henrettelser i Iran, er det nettopp foreldrene til offeret som skal sparke stolen vekk under beina på den dømte.

Like etter at det ble klart at Balal unnslapp døden, kom det til nok et rørende øyeblikk. Drapsmannens mor stormet mot offerets mor og de to holdt rundt hverandre mens de gråt.

TRØSTET HVERANDRE: Drapsdømte Balals mor (t.v.) holder rundt moren til den drepte tenåringen Abdolah Hosseinzadeh etter at sistnevnte valgte å spare hennes sønns liv. FOTO: AFP/ARASH KHAMOOSHI/ISNA
TRØSTET HVERANDRE: Drapsdømte Balals mor (t.v.) holder rundt moren til den drepte tenåringen Abdolah Hosseinzadeh etter at sistnevnte valgte å spare hennes sønns liv. FOTO: AFP/ARASH KHAMOOSHI/ISNA

Foreldrene til den drepte begrunner tilgivelsen med at de mener Balal ikke drepte sønnen deres med vilje.

– Balal var uerfaren og visste ikke hvordan han skulle håndtere en kniv. Han var naiv, sa moren ifølge The Guardian.

– Kom til moren i en drøm

Abdollah Hosseinzadeh døde av skadene han ble påført av Balal i et gateslagsmål i landsbyen Royan, nord i Iran. 

Foreldrene sier en grunn til at de til slutt valgte å ikke gjennomføre hengingen, var at deres avdøde sønn hadde kommet til moren i en drøm:

– For tre dager siden så kona mi min eldste sønn i en drøm, der han fortalte henne at de (Abdollah og en annen avdød sønn, journ.anm.) var på et bra sted og at hun ikke skulle hevne seg. Dette roet kona mi, og vi bestemte oss for å tenke mer frem mot dagen for henrettelsen, sier Abdolghani Hosseinzadeh, ifølge det iranske nyhetsbyrået Isna.

Selv om Balal ble tilgitt av foreldrene og unnslapp henging, betyr det ikke nødvendigvis at han blir satt fri. Iransk lov gir ofrene innflytelse på selve henrettelsen, ikke for en evenutell fengselsstraff.